Strona główna Kategorie przepisówPomysły na obiad Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

Dorsz pieczony, z salsą truskawkową i szpinakowymi kluseczkami

dodane przez Anett
Doskonały pomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z
owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione
i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek 🙂 moja Córeczka zjadła całą porcję,
co mnie bardzo ucieszyło 🙂
Szkoda, że świeżych truskawek już nie ma…

Składniki:
450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba)
3 łyżki serka mascarpone
1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki cukru
pieprz cytrynowy
sól ziołowa
wiórki masła
Kluseczki kładzione:
2 jajka
2 brykiety mrożonego szpinaku
1/2 szkl. mąki
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
Dekoracja:
granat-ziarna
świeża mięta
truskawki
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i
pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie
oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny
pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 30 minut.
Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy
na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie
łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę
przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu
smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje.
Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy,
dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem
niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).
Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita – powinna
być gęsta.
W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku
maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy
w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od
wypłynięcia na wierzch.
Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy
ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek.
Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego 🙂
RADY: Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko taki miałam, ale może być też świeży – trzeba drobno posiekać.
W okresie zimowym można użyć mrożonych truskawek.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu