1,7K
Połączenie kawy z miętą? Tak! To coś jak połączenie kawy i deseru – doskonałej odmiany od codzienności, dla uprzyjemnienia każdej chwili z kawą 🙂 orzeźwiający smak kawy z nutką słodyczy 🙂 bomba!
Przepis na ten przysmak znalazłam u Jolanty KG na Przyślij Przepis. Dziękuję za możliwość udostępnienia 🙂
Składniki:
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
3 pastylki miętowe w czekoladzie
100 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
Opcjonalnie cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Kawę wsypujemy do wysokiej szklanki, zalewamy wrzątkiem do połowy jej wysokości. Wkruszamy dwie pastylki miętowe i mieszamy aż się rozpuszczą (to jest też dobry moment na ewentualne dosłodzenie kawy jeśli ktoś lub bardzo słodkie). Dolewamy mleka prawie do pełna – zostawiając trochę miejsca na śmietankę.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier waniliowy. Wykładamy ją na kawę w szklance, a wierzch dekorujemy ostatnią pastylką (można ją zetrzeć na tarce lub jak u mnie-połamać).
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Anetko, bardzo mi miło, że kawa ma u Ciebie takie powodzenie, i rozpowszechniasz ją dalej ( za moją zgodą). Mam nadzieję, że fanom Twojego bloga, kawa też się spodoba 🙂