Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia)

Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia)

dodane przez Anett
Batoniki kawowo-dyniowe, batoniki bez pieczenia

Batoniki kawowo-dyniowe przygotowałam na bazie płatków owsianych, gorzkiej czekolady i syropu dyniowo-korzennego – to był strzał w dziesiątkę! Inspiracją była uwielbiana przeze mnie ostatnio dyniowa latte (pumpkin spice latte). Ze spontanicznego eksperymentu powstały wspaniałe, słodkie batoniki, a że byłam przekonana, że nie uchronię ich przed dziećmi, użyłam kawy zbożowej zamiast zwykłej. Słodki syrop dyniowo-korzenny wyrównuje gorzki posmak ciemnej czekolady, a płatki owsiane sprawiają, że całość staje się sycącą, energetyczną przekąską.

Smakiem zachwyceni byliśmy wszyscy! Zuzia cały czas dziękuje mi za takie pyszności, mąż z zaskoczeniem pytał co ja tam dodałam, że są tak dobre, a ja z zadowoleniem stwierdzam, że najlepsze pomysły przychodzą do głowy w niespodziewanym momencie i koniecznie trzeba je realizować 🙂


PRZEPIS NA BATONIKI KAWOWO-DYNIOWE (BEZ PIECZENIA)

Składniki:

1 szkl. płatków owsianych
220 g gorzkiej czekolady
7-8 łyżek syropu dyniowo-korzennego
2 czubate łyżki kawy zbożowej

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsyp do blendera/malaksera, by je rozdrobnić (możesz kupić gotowe rozdrobnione, czyli płatki owsiane błyskawiczne).
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, do płynnej dodaj pokruszone płatki, wlej syrop dyniowo-korzenny i wsyp proszek kawy zbożowej. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek na batoniki*, ugnieć i wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki, by całość stężała (na minimum godzinę, a najlepiej dłużej).
Smacznego 🙂

*Jeśli nie masz foremek do batoników, wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, przełóż masę, dociśnij i wyrównaj wierzch. Mocno schłodź w lodówce przez pokrojeniem.
Możesz też wykorzystać foremki do muffinek – powstaną a’la ciasteczka.

Batoniki kawowo-dyniowe, batoniki bez pieczenia

ZAJRZYJ TEŻ PO PRZEPIS NA:

Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

5 komentarzy

Monika-Lekkonatalerzu.bloog.pl 8 listopada 2017 - 06:25

Wow! Ale pyszności u Ciebie! I jak zwykle pięknie! Super!

Reply
Anet 16 listopada 2017 - 01:14

Dzięki Monia :* :* 🙂

Reply
Maja 8 listopada 2017 - 07:30

wyglądają bardzo smacznie 😉 Zapraszam do mnie 🙂
Ps. Super foremki!

Reply
Anet 16 listopada 2017 - 01:15

Dziękuję :* foremki są ze sklepu Tescoma – polecam, naprawdę fajne i do batoników na zimno i pieczonych. A można też dokupić praktyczne woreczki, by sobie łatwo i wygodnie zabierać ze sobą 🙂

Reply
Clinic Food 7 stycznia 2018 - 15:01

Pysznie wyglądają!

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu