1,3K
Taki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu 🙂 nie wyszedł idealny, ale bardzo smaczny 🙂
Składniki podane są na 1 porcję. Jest dość słodki.
Składniki:
Spód:
4-5 okrągłych biszkoptów
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
Krem:
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml śmietany 30%
szczypta chili
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
1 łyżka śmietan fix
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka czerwonej galaretki
2 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania:
Spód: Biszkopty drobno kruszymy, mieszamy w miodem i rozpuszczonym masłem. Masą wylepiamy silikonową foremkę serce (taką do smażenia, czyli bez dna). Foremka powinna stać na płaskiej powierzchni, np. desce do krojenia. Na środku ustawiamy foremkę do wycinania ciasteczek i lekko wciskamy (aby masa nie dostała się do środka). Krem czekoladowo-kawowy: Czekoladę łamiemy w drobniejsze kawałki, wlewamy 2 łyżki śmietany i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie przyprawiamy szczyptą chili. Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (tak, aby nie przebić!), dodajemy śmietan fix i drobno mieloną kawę rozpuszczalną, po wymieszaniu dodajemy ostudzoną płynną czekoladę z chili. Masę wykładamy na spód naszego serca, pozostawiając w środku puste serduszko. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie sztywna rozpuszczamy łyżkę galaretki czerwonej w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Ostrożnie wyjmujemy foremkę serce ze środka deseru i ostrożnie uzupełniamy to miejsce chłodną galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
2 komentarze
Ślicznie wygląda to serduszko 🙂
Dziękuję 🙂 ale moim zdaniem nie jest idealne – tak to jest jak talentu plastycznego brak 😀 opublikowałam je tylko dlatego, że jest bardzo smaczne 🙂 a ten krem kawowo-czekoladowy mogłabym jeść łyżkami 🙂