Ciasto “Stefanka”

dodane przez Anett
Stefanka to już u nas niemal tradycja 😉 pojawia się prawie na każde Święta 😉 a ja upiekłam bez okazji 🙂
Kruche placki miękną pod wpływem masy, dlatego najsmaczniejsza jest na drugi dzień po przygotowaniu 🙂

Składniki:
Blaty:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 łyżki miodu
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
Krem:
5 łyżek cukru
1/2 litra mleka
5 łyżek kaszy manny
1 kostka margaryny lub masła
1 zapach cytrynowy
Polewa:
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy kostkę tłuszczu, miód, cukier i sodę. Wszystko siekamy, a następnie szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości dna blachy (u mnie na odwróconych blaszkach 25×36). Pieczemy około 5-7 minut (do zrumienienia na złoty kolor) w rozgrzanym piekarniku. Krem: Kaszę mannę gotujemy z cukrem na mleku. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puch, dodajemy stopniowo kaszę mannę i zapach cytrynowy. Ostudzone placki przekładamy masą. Polać polewą. Można posypać wiórkami lub posypką cukrową.
Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając gotujemy około 5-10 minut. Polewamy ciasto od razu (można posypać wiórkami lub kolorową posypką) i odstawiamy do zastygnięcia.

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

Kinga Łucja 15 kwietnia 2015 - 17:41

Wygląda apetycznie 🙂

Reply
Beata Kuśmirek 16 kwietnia 2015 - 06:16

Piękna i kusząca!!! 🙂

Reply
admin 16 kwietnia 2015 - 08:11

Dziękuję Dziewczyny :))

Reply
Joanna Machynia 25 kwietnia 2015 - 14:44

Mniam, uwielbiam to ciasto. Moja ciocia często je piekła a ja sie nim zajadałam 🙂

Reply
admin 25 kwietnia 2015 - 16:21

Miło mi 🙂 a ja się go nauczyłam od Mamy :))

Reply
kruszyna 26 kwietnia 2015 - 12:59

To ciasto od razu kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, pysznie się prezentuje 🙂

Reply
Konczi i Szpileczka 26 kwietnia 2015 - 20:30

Ciasto wygląda bardzo apetycznie!

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu