Batoniki to zawsze dobry sposób na pyszną i zdrową przekąskę, na którą można sobie pozwolić (w zależności od składników) nawet na diecie. Batoniki owsiane z gorzką czekoladą właśnie takie są – same zdrowe składniki, nawet ta gorzka czekolada 😉
Batoniki zrobiłam jako zachciankę dla dzieci. Ostatnie dni dały nam wszystkim w kość, nie było mnie w domu całymi dniami (dzieci często zabierałam, ale kilka dni zostawały w domu), więc nie miałam serca odmówić Zuzi, gdy któregoś dnia wieczorem poprosiła, by z nią jakieś zrobić. Robimy czasem różne różniste słodycze tego rodzaju, więc tym razem tworzyłyśmy kolejny smak. No i wyszło super! Miało być bez czekolady, ale tak prosiła, a nawet dobrze – są jeszcze lepsze!
Niestety nie wiem ile batoników wyszłoby z całości składników, bo ja zrobiłam tylko 6 (w foremkach silikonowych, ale możesz wyłożyć papierem do pieczenia keksówkę i po mocnym schłodzeniu pokroić). Resztę masy dziewczynki zjadły jak granolę z jogurtem naturalnym 😉 uwielbiają takie smaki, ja też 😀 ale tak na oko oceniając ile zużyłam, a ile zostało, byłoby ich jeszcze 5-6.
Batoniki owsiane z gorzką czekoladą to dobry pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się również w roli jadalnych prezentów – wystarczy ładne pudełeczko, kawałek papieru pakowego i wstążki (lub sznurka) i sprawisz przyjemność bliskiej osobie przygotowanym od serca prezentem.
Na blogu znajdziesz inne przepisy tego typu, zajrzyj i przetestuj:
Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji
Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia)
Owsiane ciasteczka mocy – energetyczne
PRZEPIS NA BATONIKI OWSIANE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
1 i 1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
1/5 szkl. oleju kokosowego
2 bardzo dojrzałe banany
1-2 łyżki syropu klonowego
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/2 szkl. nasion słonecznika
2 pełne łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki siemienia lnianego
1/4 szkl. zaparzonej gorzkiej herbaty
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane błyskawiczne możesz zostawić w takiej formie (już rozdrobnionej), ale polecam je dodatkowo zmielić w blenderze lub młynku – tak zrobiłam, bo im drobniejsze, tym potem batoniki mniej się kruszą i lepiej kroją.
Nasiona słonecznika krótko upraż na suchej patelni, po czym dodaj syrop klonowy, chwilę podgrzewaj. Wsyp rozdrobnione płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane i wlej herbatę, wszystko wymieszaj. Banany rozgnieć widelcem na papkę, połącz ze składnikami w rondelku i żurawiną.
Gotową masą napełniaj foremki do batoników lub keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, ugnieć, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (ja robiłam wieczorem, więc zostawiłam na całą noc).
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej cienką warstwę na jedną stronę batoników i schłodź w lodówce. Odwróć batoniki i jeszcze polej cienkim strumykiem na wierzchu każdego z nich.
9 komentarzy
heh, połączenie zdrowego z niezbyt zdrowym 🙂 klasyka
Połączenie zdrowego z… pysznym 😀 i nieszkodliwym 😛 a zdecydowanie lepszym od potężnej listy składników (ulepszaczy, aromatów, barwników) w kupionym batoniku 😉 pozdrawiam, miłego dnia 😉
Bomba! Muszą być pyszne, kradnę Ci przepis i dostosuje do siebie. ? Bo lubię kombinować z cudzymi przepisami ?
Znam to uczucie 😀 bo ja raz na 100 przepisów zrobię dokładnie, a tak to zerkam, a potem i tak robię po swojemu 😉 czasem już patrząc na zdjęcie, a nie zaglądając w skład i wykonanie 😀 Koniecznie daj znać jak Ci wyszły batoniki z mojej inspiracji :*
Witam☺ batoniki ????cool …..tylko nie przepadam za bananami ,czym mogłabym je zastąpić? Pozdrawiam
Hmm.. banany stanowią tu niejako łącznik, ale trochę też słodzik. Jeśli ma ich nie być zupełnie, to proponuję zastąpić na przykład daktylami – trzeba je namoczyć, a potem zmiksować na papkę. Działanie będzie to samo – łącznie ze słodzikiem, bo daktyle są słodkie. Ewentualnie jakiś gęsty dżem/konfitura (smak według upodobań, w batonikach owsianych, które podlinkowałam w przepisie używałam śliwkowego+mleka, one były pieczone, ale tu też się to powinno sprawdzić).
Daj znać, jeśli zrobisz – i z czym 😉 bo przepis to zawsze tylko inspiracja i składniki można sobie dobierać pod własny gust lub stan w kuchennych szafkach 😉
Dziękuję za podpowiedź, rady,obstawiam ze pokombinuje z daktylami ewentualnie druga porcje spróbuję z domowa marmoladką z dyni z aromatem pomarańczowym robioną przez moją Mamcie będzie super pasowała ☺ zrobię i się pochwale rezultatem ?
Pozdrawiam ☺
Oooo to smak będzie genialny! <3 Batoniki z syropem dyniowo-korzennym robiłam (też link w opisie) i są po prostu mega! Aż mi ślinka pociekła na myśl o Twoich, pokaż koniecznie i napisz jakie efekty kombinowania :* 🙂
Aha – jeszcze w temacie zmian, to tak sobie myślę teraz, że na dobrą sprawę zamiast bananów można wymieszać całość z rozpuszczoną czekoladą (zamiast polewać na koniec) i też efekt będzie osiągnięty – batoniki się “scalą” 😉