5,7K
Zupka nadaje się dla niemowląt powyżej 8 miesiąca (z glutenem). Zdrowa, aromatyczna, przepyszna 🙂 żeby nie podjadać dziecku równolegle ugotowałam dla nas podobną 🙂 nadmiar zapasteryzowałam i miałam obiadki z głowy na 3 dni. Bardzo to wygodne, bo choć czas przygotowania takiej zupki to zaledwie 20-30 minut, to czasem po prostu nie mam jak ugotować 🙂 wszystkie Mamy, posiadające aktualnie (lub wcześniej) ząbkujące Dziecko na pewno wiedzą o co chodzi 🙂 dlatego często gotuję wieczorem na kolejne 2-3 dni (wtedy Mąż zajmuje się Małą).
Składniki:
2 ziemniaki
1 marchewka
2 różyczki brokuła
2 różyczki kalafiora
1 łyżeczka kostek z pietruszki
1 łyżeczka kostek z selera
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
3 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kalafior i brokuł dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnuszka wlewamy tyle wody, aby wrzucone warzywa były zakryte (można potem uzupełniać). Gdy się zagotuje wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler, po 3 minutach dorzucamy ziemniaki, a po kolejnych 2 minutach kalafior podzielony na mniejsze cząstki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy drobne kawałeczki brokuła, kaszę mannę i oliwę. Po zestawieniu z gazu dorzucamy natkę pietruszki i miksujemy.