4,6K
Babki piaskowe to bardzo wdzięczne, zawsze na czasie i doskonałe w smaku ekspresowe wypieki! Ja uwielbiam je za przyjemną sypkość/kruchość połączone z wilgotnością – co teoretycznie się wyklucza, a jednak w babkach się udaje! ??
Urozmaicić je można na wiele sposobów – babka piaskowa może być zwykła, śmietankowa, cytrynowa, migdałowa, kokosowa… Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę piaskową pomarańczową, którą dodatkowo polałam niby galaretką na soku z pomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana, np. 12% czy 30%. Może być też maślanka.
Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5×5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek ?). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki ? sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało ? choć babka na święta nadaje się doskonale – czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc – kiedy to babki królują na honorowych miejscach naszych stołów.
Jeśli lubisz babki, koniecznie zajrzyj też po przepis na babkę majonezową – genialna nie tylko na Wielkanoc.
PRZEPIS NA BABKĘ PIASKOWĄ POMARAŃCZOWĄ
Składniki:
1,5 szkl. mąki
200 g śmietany 18%
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 aromat pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy na puszystą białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy – do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam w ten sposób przygotować). Pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka – ja w tych małych foremkach piekłam 35min, ale jeśli całe ciasto wlejemy do jednej keksówki czas ten należy nieco zwiększyć, do około 45 minut.
Galaretkę (choć w zasadzie niby galaretkę) pomarańczową przygotowałam wyciskając sok z jednej pomarańczy do rondelka i podgrzewając z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny. Gdy zaczęła stygnąć polałam nią babkę.
Galaretkę (choć w zasadzie niby galaretkę) pomarańczową przygotowałam wyciskając sok z jednej pomarańczy do rondelka i podgrzewając z cukrem i 1 łyżeczką żelatyny. Gdy zaczęła stygnąć polałam nią babkę.
2 komentarze
Ale szybką i prosta babka,a jaki przepiękny kolor ma! Super pomysł Anetka 🙂 Zdolna Kobietka z Ciebie 🙂
Niezła babka:)