Zupa z kiszonej kapusty z kiełbasą to idealna propozycja na zimne dni. Jesień i zima to u mnie czas, gdy sięgam po dania sycące, rozgrzewające i zdecydowanie częściej po kiszoną kapustę. A sama kapusta kojarzy się świątecznie, bo zdecydowanie jest jej na świątecznym stole dużo, pod wieloma postaciami. Gotując aż nachodzi mnie czasem ochota dorzucić grzybki 😀 ale zawsze za późno o tym pomyślę, jak już nie ma czasu, by je namoczyć.
Zupa z kiszonej kapusty z kiełbasą może być dobrą propozycją nawet na stół świąteczny, np. na drugi dzień świąt. Zwłaszcza, jeśli z przygotowań trochę kapusty zostało. Ugotować jest łatwo, a smakuje doskonale.
W zależności od tego jakie mięso posiadam, takie używam do przygotowania bulionu. A czasem nie mam mięsa, gotuję jak w przepisie i dodaję dobrą kiełbasę – razem z tłuszczem z patelni, nadaje całego aromatu. Zawsze tylko pilnuję, by kiełbasę naprawdę dobrze przyrumienić, uwielbiamy taką w zupie.
Lubię też wrzucić do zupy (nie tylko tej, w zasadzie do każdej) nieduże ziemniaki w całości. Średnio 3-5 ziemniaków tak wrzucam. Wtedy całe lądują w zupie jakieś 5-7 minut przed krojonymi (żeby ugotowały się w jednym czasie).
ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ
Składniki:
300 g mięsa (używam żeberek wieprzowych, wołowych, a czasem drobiu)
500-550 g kiszonej kapusty z marchewką
600 g ziemniaków
2 laski kiełbasy
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek selera
1 duża cebula
Przyprawy:
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka mąki pszennej
50 ml śmietany 30 %
Sposób przygotowania:
Mięso zalej wodą (minimum 2 litry), wrzuć obraną marchewkę (w całości lub pokrojoną – jak wolisz), pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotuj na średnim ogniu około 60-70 minut (jeśli zachodzi potrzeba, odszumuj).
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Gotuj około 10-15 minut, po czym dodaj odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną. Gotuj kolejne 20-25 minut.
Cebulę posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oleju, następnie dodaj do zupy. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień kiełbasę (ja kroję w półplasterki, można w plastry lub kostkę na “skwarki”) i również dodaj do zupy wraz z tłuszczem.
* Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła, wsyp mąkę i energicznie mieszaj. Podlewaj wywarem z zupy, cały czas mieszając, by nie było grudek. Jeśli grudki powstaną, nadal podlewaj bulionem i jednocześnie cały czas mieszaj. Postępuj tak aż do ich zniknięcia. Wtedy wlej śmietanę, wymieszaj i całą zawartość patelni wlej do zupy.
Smacznego 🙂
________________________________
* etap ostatni, czyli zasmażka i zabielanie śmietaną można pominąć. Zupa wyjdzie wtedy lżejsza, a również bardzo smaczna.
Na zdjęciu zupa podana jest na talerzu Ambition Grace – bardzo elegancki, stylowy zestaw obiadowy to podstawa nie tylko świątecznego przyjęcia, ale każdego rodzinnego obiadu.