2,6K
Takie jagody w soku własnym, jako dzieciom, Mama zawsze podawała nam na ból brzuszka 🙂 ZAWSZE
pomagały, bo mają wiele zdrowotnych właściwości! Polecam, by każdy miał
je w swojej spiżarce, choćby 2-3 słoiczki. Szczególnie dzieciom warto podać lek z domowej, naturalnej apteczki niż syropy kupowane w aptece.
pomagały, bo mają wiele zdrowotnych właściwości! Polecam, by każdy miał
je w swojej spiżarce, choćby 2-3 słoiczki. Szczególnie dzieciom warto podać lek z domowej, naturalnej apteczki niż syropy kupowane w aptece.
Miałam zaczęty słoiczek, więc wykorzystałam takie jagódki jako dodatek do gofrów 🙂 pyyszne były! 🙂
Jagody w soku własnym |
Składniki:
jagody
3 łyżeczki cukru na każdy słoiczek 190g (* ilość przykładowa)
Sposób przygotowania:
Jagody dokładnie płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przebieramy i
wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy
cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru.
wsypujemy do słoiczków. Do pełna, ale przed ostatnią porcją przesypujemy
cukrem, potem znów jagody i jeszcze trochę cukru.
W sumie na 1 słoiczek o pojemności 190 g sypałam 3 łyżeczki cukru (ilość
należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań) i wyszło moim zdaniem super.
należy dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań) i wyszło moim zdaniem super.
Słoiczki dokładnie zakręcamy (musi być suchy gwint i przykrywka) i ustawiamy w garnku ze ściereczką na dnie.
Zalewamy wodą do wysokości 1 cm poniżej przykrywki i gotujemy około 35-40 minut, aby puściły sok, a cukier się rozpuścił.
Jagody w soku własnym |
Jagody w soku własnym |