Wygl膮da jak zapiekanka? 馃槈 a nie jest! 馃榾 wprowadzony w domu element zaskoczenia zda艂 egzamin i pozytywnie zaskoczy艂 domownik贸w. Takie zupy to ja mog臋 i robi膰 (5 minut roboty i do piekarnika) i oczywi艣cie je艣膰, bo szczerze si臋 przyznam – nie spodziewa艂am si臋 a偶 tak dobrego smaku!
Wiadomo – 偶adne fit i tym podobne okre艣lenia, bo 艣mietana czy ser swoje robi膮. Ale za to, 偶e nie trzeba sta膰 nad garem zupa z piekarnika ma i tak du偶y plus, a wychodzi bardzo aromatyczna, kremowa i przyjemnie ci膮gn膮ca za spraw膮 mozzarelli.
A co najlepsze – tak膮 zup臋 przygotujesz na szybko z rana (b臋dzie gotowa zanim si臋 wyszukujesz) i mo偶esz zabra膰 do pracy 馃槈 wystarczy wla膰 do s艂oika.
Zdecydowanie musz臋 cz臋艣ciej robi膰 zupy z piekarnika!
A Ty robisz? Lubisz?
Sk艂adniki:
2 szkl. makaronu farfalle
150 g kabanos贸w drobiowych 100%
1/2 papryki czerwonej
kilka li艣cie botwinki
1 litr bulionu warzywnego (zrobi艂am na domowej bulionetce)
100 g 艣mietany 30%
70 g tartej mozzarelli
s贸l i pieprz do smaku
Spos贸b przygotowania:
Do naczynia 偶aroodpornego wsypujemy suchy makaron i opr贸szamy po艂ow膮 tartej mozzarelli. Na makaronie uk艂adamy plasterki kabanos贸w, papryk臋 pokrojon膮 w cienkie paski i li艣cie botwinki (mo偶na je posieka膰).
Gor膮cy bulion mieszamy ze 艣mietan膮, doprawiamy do smaku i zalewamy zawarto艣膰 naczynia. Wierzch opr贸szamy reszt膮 mozzarelli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko艂o 15-20 minut – makaron b臋dzie mi臋kki, a mozzarella na wierzchu lekko si臋 zrumieni.
Sk艂adniki w naczyniu mo偶na r贸wnie dobrze dowolnie wymiesza膰 przed wstawieniem do piekarnika – ja tego nie zrobi艂am z premedytacj膮, by by艂 ten element zaskoczenia 馃槈
