3,3K
Ta zapiekanka to doskonały, prosty i szybki sposób na sycący obiad lub ciepłą kolację. Dwa główne składniki, a efekt wyśmienity. Często ją robię, bo bardzo lubimy takie proste smaki 🙂
Najlepiej smakuje na jesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki 🙂
Składniki:
3-4 laski kiełbasy
około 15 średnich ziemniaków
1 cebula
100 ml śmietany 30%
150 g sera żółtego
1 jajko
1 op. przyprawy do ziemniaków
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki oleju do smażenia
sól
masło do natłuszczenia naczynia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki i obsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy warstwę z 1/3 ziemniaków, posypujemy 1/3 przyprawy do ziemniaków, 1 łyżką ziół prowansalskich i 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Wykładamy połowę kiełbasy i posypujemy cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą.
Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę.
Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony).
2 komentarze
Zgłodniałam na jej widok :))))
Miło mi 🙂 a na pewno byś się nią nasyciła 🙂