Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

dodane przez Anett
Zakwas na barszcz czerwony, zakwas na wigilijny barszcz, przepisy na wigilię

Zakwas na barszcz czerwony to podobno podstawa udanego barszczu o pysznym głębokim smaku. Podobno – bo u mnie w domu tradycji jego nastawiania nie było i nie ma 🙂  barszcz gotowany jest zawsze na świeżo skrojonych burakach, zakwaszany octem. Dlatego w tym roku postanowiłam spróbować po raz pierwszy jaka jest różnica w smaku i nastawiłam zakwas na barszcz czerwony wcześniej, by mieć rozeznanie przed wigilią. I owszem – taki barszcz jest przepyszny! Niestety – nie mam zdjęć gotowego barszczu, nadrobię w wigilię, bo ten, który widzisz poniżej na zdjęciu czeka na wigilijną kolację. (Zdjęcia poprzedniego zakwasu bardzo mi się nie podobały).

Przepis na sam zakwas generalnie rzecz biorąc – jest sprawdzony. Dostałam go od mamy mojej bliskiej koleżanki, bo u nich zdecydowanie należy do tradycji wigilijnych i nie ma kolacji bez barszczu na zakwasie 🙂 kto wie… może i u nas się przyjmie? W końcu jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jedynie trzeba o nim pamiętać, by wcześniej nastawić 😉

Kilka uwag na temat zakwasu na barszcz czerwony:

Zakwas na barszcz z tego przepisu powinno się nastawić około dwa tygodnie przed wigilią (a już najmniej 6-7 dni). Jeśli zapomnisz i zrobisz to na kilka dni przed, dodaj do niego skórkę z chleba pieczonego na zakwasie – to przyspieszy proces fermentacji. Nie trzymaj jej jednak za długo – max 2 dni i usuń, bo całość może złapać pleśń.

Zakwas na barszcz czerwony możesz wykorzystać od razu po ukiszeniu, ale jeśli to za wcześnie, przecedź płyn przez gazę, wlej do wyparzonej butelki i wstaw do lodówki. Spokojnie może stać około 2 tygodnie. Choć ja się przyznam, że ten pierwszy wstawiłam z całym słojem do lodówki i barszcz gotowałam z użyciem całej zawartości (czyli z burakami) + świeże buraki. Dlatego uważam, że najlepiej jednak tak wymierzyć czasowo nastawienie, by docelowy, wigilijny barszcz gotować z udziałem tychże kiszonych buraków (i oczywiście świeżych)- uzyskasz głęboki, intensywny smak.

Ciekawostka.

Zakwas na barszcz czerwony to nie tylko baza do zupy. To też napój wzmacniający odporność, ponoszący poziom żelaza we krwi – bardzo polecany szczególnie anemikom. Co to oznacza? To znaczy, że możesz nastawiać go kiedy chcesz i pić jak naturalny syrop odpornościowy – metoda stara jak świat 🙂 .

Zakwas na barszcz czerwony, zakwas na wigilijny barszcz, przepisy na wigilię


PRZEPIS NA ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

Składniki:

1/2 kg obranych buraków czerwonych
600 ml przegotowanej wody
4-5 ząbków czosnku
4-5 liści laurowych
6-7 ziaren ziela angielskiego
6-7 ziaren pieprzu
1 łyżka soli

opcjonalnie:
1 skórka chleba razowego na zakwasie

Sposób przygotowania:

Buraki pokrój w plastry (grubość około 2-3 mm). Jeśli są duże to wcześniej przekrój na pół lub na cztery części. Wrzuć je do glinianego lub szklanego naczynia (ja użyłam słoja typu wek) i zalej zimną, przegotowaną wodą, w której wcześniej rozpuściła się sól. Obrane ząbki czosnku delikatnie nagnieć bokiem noża (lekko spłaszczone/rozmiażdżone lepiej oddadzą smak) i wrzuć do buraków. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i wszystko razem przemieszaj.

Buraki zapewne ciut wynurzą się z wody, dlatego naczyniem o mniejszej średnicy niż otwór słoja/glinianego garnka przyłóż je, by znalazły się pod wodą (by nie zaczęły pleśnieć). To naczynko musi być na tyle mniejsze, by do całości jeszcze dochodziło powietrze, czyli nie na styk, a z pozostawionym luzem dookoła.
Naczynie przykryj gazą i owiń sznurkiem/przewiąż gumkę recepturkę. Odstaw w nieprzesadnie ciepłe miejsce (temperatura pokojowa, niezbyt blisko od źródła ciepła, jakim jest grzejnik czy kuchenka). Kontroluj, czy na wierzchu nie wytwarza się zbyt dużo piany – trzeba ją usuwać. Zawartość słoja codziennie delikatnie przemieszaj i ponownie przykryj, by wszystko było pod wodą, ale całość oddychała. Po 4-5 dniach zakwas możesz przecedzić przez gazę, by pozostał czysty płyn i wlać go do butelki (przechowuj w lodówce). Możesz też wstawić do lodówki cały słój, jeśli planujesz użyć wszystkiego wraz z burakami do ugotowania czerwonego barszczu.

Jak we wstępie – jeśli się zgapisz z nastawieniem, a do wigilii tylko kilka dni, dodaj do zakwasu skórkę z chleba razowego. Proces fermentacji przyspieszysz i zakwas na barszcz czerwony będzie gotowy w 3-4 dni (ale wcześniej usuń chleb!).

 

Sprawdź też przepis na Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) – alternatywa dla uszek z grzybami.

image_pdfZapisz przepis do PDFimage_printWydrukuj przepis

Inne propozycje dla Ciebie

1 Komentarz

Clinic Food 7 stycznia 2018 - 15:00

Uwielbiam barszcz na zakwasie 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu