1,6K
Pomysł na odmienne “kotleciki” do obiadu – bezmięsne, a bardzo smaczne. Trochę czasu zajmuje gotowanie cieciorki, ale właściwie ona się gotuje sama 🙂 nie trzeba za bardzo zaglądać 🙂
Jeżeli zmielimy gotową masę łatwiej ją będzie formować w większe kotleciki 🙂
Składniki:
200 g ciecierzycy (ugotowanej)
1 duża cebula
1 jajko
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym. W misce łączymy ugotowaną cieciorkę z cebulą, wbijamy jajko, przyprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano (na wolnym ogniu).
Gotowanie ciecierzycy: dzień wcześniej zalewamy ją wodą w stosunku (minumim) 1:2, pozostawiamy na noc do napęcznienia (na 12 godzin). Kolejnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 50 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy jeszcze około 15-20 minut (tak, aby w środku była miękka, a z zewnątrz lekko chrupiąca). Pod koniec gotowania solimy do smaku.
Do wody możemy też dodać trochę mieszanki uniwersalnej (najlepiej domowej) lub magi.
2 komentarze
interesujący przepis 🙂
Dzięki :))