5,K
Gdzieś.. kiedyś.. ktoś.. mi ten przepis podyktował (może w pracy?). Znalazłam bazgroły na karteczce tworząc i porządkując swój przepiśnik/przepisownik 🙂 od razu
była okazja wypróbować, bo fasolka obrodziła. Najmniejszy słoiczek do razu został zjedzony celem sprawdzenia efektu końcowego 🙂 a efekt jest warty polecenia!
była okazja wypróbować, bo fasolka obrodziła. Najmniejszy słoiczek do razu został zjedzony celem sprawdzenia efektu końcowego 🙂 a efekt jest warty polecenia!
Składniki na 5,30 litra sałatki:
2 kg żółtej fasolki szparagowej
2 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
1 łyżka soli
ZALEWA:
1/2 szkl. oleju
7/8 szkl. octu 10%
1 i 3/4 szkl. cukru
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na pół lub mniejsze kawałki.
Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy
na sicie.
Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy
na sicie.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki.
Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól,
cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką,
ogórkami i cebulą.
cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką,
ogórkami i cebulą.
Sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, starannie wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy minimum 20 minut.
Pasteryzujemy minimum 20 minut.
5 komentarzy
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować 🙂
Już zrobiłam. Jak posmakujemy to dam znać 🙂
Jutro zaczynam robić sałatkę Fasolka z ogórkami bo wyglada na zdjeciu bardzo apetycznie
Właśnie skończyłam wekować sałatkę z fasolki szparagowej z ogórkami.Bardzo ciekawa jestem jak będzie smakowała☺☺☺
Pani Ewo, dziękuję za wypróbowanie przepisu – bardzo lubie czytać w komentarzach, że ktoś z przepisu korzysta 🙂
Mam nadzieję, że sałatka posmakuje i podzieli się Pani zarówno opinią, jak i zdjęciem 😉
Pozdrawiam 🙂