2,4K
Pyszna propozycja rybnej zapiekanki – smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację. Szczególnie w takim okresie jak teraz – podczas adwentu większość z nas stara się w piątki pościć. A co wtedy jemy? A no ryby właśnie. Właśnie dlatego polecam szczególnie na piątkowy, ale też codzienny, a nawet świąteczny obiad czy kolację.
Składniki:
370g fileta z pstrąga łososiowego
kilka średnich ugotowanych ziemniaków
1/2 brokuła
pieprz cytrynowy
świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
sól
Beszamel:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szkl. mleka (ew. trochę więcej)
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
+ masło do posmarowania formy
drobno starty ser żółty
Sposób przygotowania:
Formę do zapiekania smarujemy dokładnie masłem i układamy warstwę z plastrów ugotowanych ziemniaków – oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Posypujemy niewielką ilością tartego sera żółtego (1-2 łyżki).
Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie zapiekanki. Na wierzchu posypujemy więcej sera, około 4 łyżki.
Beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu – robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni).