2,K
Coś na chińską nutkę znów… Tym razem “bawiłam się” w przystawki ryżowo-porowe (wkrótce pokażę) i zostało mi farszu, dorobiłam więc więcej i przesmażyłam na potrawkę – była kolacja na ostro 🙂 bardzo szybka zresztą 🙂
Składniki:
150 g ryżu Arborio
15 g grzybów Mun
1 marchewka
1 por
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na sypko. Grzyby Mun moczymy we wrzątku 20 minut, następnie
gotujemy przez około 25 minut, kroimy. Por obieramy z zewnętrznej
warstwy, odcinamy jadalną część i wrzucamy ja na wrzącą wodę na 1
minutę, następnie siekamy.
Marchewkę myjemy, obgotowujemy około 10 minut i kroimy w kosteczkę.
gotujemy przez około 25 minut, kroimy. Por obieramy z zewnętrznej
warstwy, odcinamy jadalną część i wrzucamy ja na wrzącą wodę na 1
minutę, następnie siekamy.
Marchewkę myjemy, obgotowujemy około 10 minut i kroimy w kosteczkę.
Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy ryż, dodajemy grzyby Mun i
marchewkę. Dusimy razem około 3 minuty, następnie doprawiamy.
marchewkę. Dusimy razem około 3 minuty, następnie doprawiamy.