1,4K
Placki ziemniaczane, bliny, ołatki… nazw jest wiele, a placki te same – na pewno nie dietetyczne, ale pyszne placuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście – uwielbiam! 🙂
Składniki:
ziemniaki (po starciu 2 litry)
2 szkl mąki pszennej
2-3 jajka
1 cebula
sól
pieprz
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo na tą ilość ciasta). Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno.