Zawsze podobały mi się przepisy na mięso w cieście francuskim. Postanowiłam w końcu zrobić swoją wersję – taką powiedzmy zdrową (bo indyk, szpinak), ale nie do końca odchudzoną (bo ciasto francuskie i ser). Cebula nadała całości doskonałego aromatu i smaku! W całym zamyśle głównie chodziło mi o ten szpinak – przemycić, bo Zuzia generalnie je mi wszystko co zrobię, ale czasem wybrzydza i zależy od dnia 😉 ale też, żeby było szybko, łatwo i pysznie! Taka właśnie jest pierś z indyka ze szpinakiem i paprykowym serem w cieście francuskim.
Przygotowane w ten sposób mięso to pomysł na smaczne, a zarazem ciekawie zaprezentowane danie. Prawda, że elegancko? 😉 polecam taki sposób podania na różne okazje.
Ciasto francuskie jest bardzo kruche po upieczeniu, dlatego do krojenia potrzebowałam ostrego noża – miałam taki (na zdjęciu z przygotowań widać kawałek ostrza, szkoda, że nie cały), bo jakiś czas temu wygrałam komplet 3 noży #Ambiton, które po pierwszym krojeniu Mąż podsumował “no to jest brzytewka” 😉 a to dlatego, że naszym nożom (wszystkim!) ostrości zawsze brakowało… Chłop w domu i nie było komu porządnie naostrzyć (do czasu wygrania tego kompletu, bo była tam też fantastyczna ostrzałka, którą bardzo się zainteresował i sukcesywnie ostrzy pozostałe noże 😉 ).
PIERŚ Z INDYKA ZE SZPINAKIEM I PAPRYKOWYM SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego
500 g piersi z indyka
3 plastry sera śmietankowego z papryką
kilka świeżych liści szpinaku
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka rozetnij w taki sposób, aby powstał spory płat (nie rozbijaj). Oprósz z oby stron solą i pieprzem, ułóż plastry sera paprykowego tak, aby lekko na siebie zachodziły. Na to liście szpinaku i plastry cebuli (choć można ją też posiekać i oprószyć lub pominąć jak ktoś nie lubi).
Rozwiń ciasto francuskie, natnij z dwóch stron w paski około 1,5-2cm szerokości, pozostawiając nieprzecięty środek (tak na 10-13cm). Mięso z przygotowanym nadzieniem zwiń w ciasną roladę i połóż na przygotowanym cieście francuskim (dokładnie w miejscu bez nacięć). Pociętymi paskami naprzemian przeplataj całość, lekko je na siebie nakładając, by dobrze się skleiło.
Tak przygotowane danie włóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Nad formę z indykiem w cieście wstaw pustą brytfannę, aby ciasto nie spaliło się z zewnątrz – wyjmij ją na około 20-25 minut przed końcem pieczenia, aby pozwolić mu się ładnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika indyk w cieście powinien chwilę “odpocząć”, czyli związać soki. Następnie należy całość wyjąć z tłuszczu, który się wytopił. Najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu, ale można podać również na ciepło.
2 komentarze
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję za inspirację 🙂 Bardzo fajny i prosty sposób na mięsko, ja zapewne wykorzystam pierś kurczaka do przygotowania takiej roladki 🙂