Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu i jeszcze w tym roku dorobię kilka słoiczków, bo na próbę zrobiłam tylko 7 – za mało :)EDIT: w przepisie dodałam informację, że podaną ilość przypraw do zamarynowania ogórków użyłam na 3 litry (litry, nie wiem czy to tyle samo kg) skrojonych już ogórków. Zalewy wyszło więcej, więc warto od razu przygotować podwójną ilość składników (a nawet więcej – tak orientacyjnie mi się wydaje, bo wcale jej dużo do słoików nie wchodzi pomiędzy ogórki).
Jeśli lubisz przetwory z ogórków sprawdź też moje przepisy na:
Ogórki kiszone (przepis krok po kroku)
Ogórki z musztardą
PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE SŁODKO-KWAŚNE
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne |
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne |
16 komentarzy
Nigdy nie robiłam i nigdy nie jadłam 😉 Zobaczymy jak będzie w tym roku z ogórkami, jeśli nad stan to może i zrobię parę słoiczków 🙂
Ja też pierwszy raz, ale teraz codziennie pada i ogórki rosną jak oszalałe, więc będę jeszcze miała okazję dorobić, bo tych do zimy (a nawet do jesieni) nie starczy 😉
Wow! Super przepis! Nigdy nie słyszałam o takich ogoreczkach s też uwielbiam wszystko co z octem;). Tylko że nie robię przetworów, nie umiem i nie mam własnych upraw. Ale pomysł szalenie mi się podoba!
Dziękuję 😉 na ogórki kanapkowe jest sporo przepisów, ja tu poszłam w kierunku tego co lubię i co w domu było 😉
A przetwory to rzecz u nas obowiązkowa, spróbuj, też kiedyś myślałam, że nie umiem 😉 przyznaję, że ogórki z własnej uprawy to szczęście, ale i na targu można spotkać dobrej jakości, zrobić zapasy i cieszyć się w zimie dobrym smakiem 🙂
Dziękuję 😉 na ogórki kanapkowe jest sporo przepisów, ja tu poszłam w kierunku tego co lubię i co w domu było 😉
A przetwory to rzecz u nas obowiązkowa, spróbuj, też kiedyś myślałam, że nie umiem 😉 przyznaję, że ogórki z własnej uprawy to szczęście, ale i na targu można spotkać dobrej jakości, zrobić zapasy i cieszyć się w zimie dobrym smakiem 🙂
Takie ogóry zawsze są na czasie!
😉 zdecydowanie na czasie 🙂
Witam mam pytanie czy tą wodę co ogórki się przegryzają wylewa się i robi się nową zalewę i zalewa nią ogórki już w słoikach?
Tak. Zalewa to już nowa woda z cukrem, octem i przyprawami 😉
A sól i paprykę w proszku dodawać ponownie czy już nie dawać do nowej zalewy?
Dodawać 😉
Te pierwsze składniki są do momentu nakładania w słoiki. Potem idzie zalewa na gorąco, plus jeszcze pasteryzacja 😉
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam��
Bardzo proszę 🙂 będzie mi bardzo miło, jak dostanę zdjęcie efektów 😉
Pozdrawiam 🙂
Takie ogórki zawsze są spoko 🙂 I nie trzeba kroić hahahha 😛 u mnie też każde ogórkowe weki znikają w ekspresowym tempie 😛
Z tymi ogórkami jak z tartymi do ogórkowej – najpierw troszkę roboty, ale za to potem tylko wyciągnąć i cyk, gotowe 😀