1,6K
Składniki mokre:
Dodatkowo:
Muffinki – uzależnieniem się nie stały, ale spodobało mi się ich pieczenie – szybkie i efekt końcowy smaczny.
A co jeszcze jest w nich fajnego? A no to, że nie trzeba ich dzielić i kroić. Więc jeśli mamy mieć gości jest to fajna alternatywa zamiast ciasta do kawy. Kilka minut na wymieszanie składników, w tym czasie już się rozgrzewa piekarnik, potem 20 do 30 minut pieczenia i każdy ma co do ręki wziąć 🙂
Poza tym są świetne do zabrania ze sobą – do pracy, szkoły, na uczelnię, na piknik…
Początkowo używałam papilotek, ale mam złe doświadczenia – nie chciały się odklejać od wypieku, chyba że z połową ciasta. Teraz nie używam – piekę wprost w silikonowych formach, o których już pisałam tutaj.
Składniki na 13 muffinek:
Składniki suche:
1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
3/5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Składniki mokre:
1/2 kostki masła 82% tłuszczu
2 duże jajka
4 łyżki śmietany 18% lub maślanki
Dodatkowo:
1 szklanka pokrojonych jabłek
posypka – kolorowe perełki
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem.
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
W misce mieszamy pozostałe składniki suche. W osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy.
Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy.
Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi
perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do
zrumienienia).
perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do
zrumienienia).