Obok uwielbianego przez nas chlebka bananowego kolejna miłość to te muffinki bananowe. Są tak proste i tak genialnie smakują, że tego nie da się nawet opisać słowami. Serio! Przepis powstał spontanicznie, bo zaczęłam robić masę na placuszki bananowe (np. takie lub takie) i mnie tknęło, że może jednak muffinki. A na publikację czekał od lipca 2019 (mamy kwiecień 2020 😀 ), bo początkowo miał trafić do darmowego e-booka, którego dziubię już tak długo… I trafi tam, po prostu uznałam, że ten e-book będzie zawierał nowe, ale i te publikowane przepisy. To będzie taki zbiór fajnych przepisów zebranych w jednym miejscu, dostępnych dla każdego nawet z telefonu (pdf zapisany na urządzeniu pozwoli sprawdzić składniki przepisu w sklepie nawet bez włączonego internetu).
Wróć – dziś tutaj przepis na muffinki bananowe jest najważniejszy, warto się nim podzielić. Przygotowanie ciasta na muffinki trwa… max 5 minut. Potem tylko do foremek i pieczesz. Proste! A efekt fenomenalny! Mięciutkie, puchate, dzięki bananom lekko wilgotne i… przepyszne! Przyznam, że od mojego pierwszego chlebka bananowego (a w międzyczasie tych muffinek) jak robię zakupy, to zawsze zabieram takie przejrzałe, samotne banany właśnie do takich wypieków i placuszków 😀
Przepis doskonały na słodką przekąskę do kawy (choć wcale nie przesłodzony!), małe co nieco na podwieczorek. Świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezki dla dzieci i do lunchboxów.
MUFFINKI BANANOWE – NAJLEPSZE!
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany (jak są małe, to daję 4)
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko (rozmiar L)
0,5 szkl. cukru trzcinowego
1/3 szkl. oleju (lub rozpuszczonego masła)
1 szkl. mąki orkiszowej (ale może być też tortowa)
0,5 szkl. otrębów owsianych
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Banany obierz, podziel na mniejsze kawałki i wrzuć do miski, po czym skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wbij jajko, dodaj olej oraz cukier i całość zblenduj na gładką masę. Te czynności możesz też wykonać w blenderze kielichowym (wtedy cała masa może być w nim przygotowana).
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie dodaj do masy wraz z otrębami i cynamonem. Całość wymieszaj (łyżką, trzepaczką, mikserem lub blenderem).
Gotową masą napełniaj foremki do muffinek do wysokości max 3/4 foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.