Strona główna Kategorie przepisówPomysły na obiad Młoda kapusta z kiełbasą i zasmażką

Młoda kapusta z kiełbasą i zasmażką

dodane przez Anett
Mloda kapusta z kielbasa i zasmazka, przepis na kapuste, kapusta z kielbasa-Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Nie wiem czy tak jest w każdym domu, ale u nas wiosną musi się pojawić młoda kapusta z kiełbasą i zasmażką kilka razy na obiad. Robi się szybko, smakuje doskonale, można jeść solo czy do ziemniaków lub chleba. Zawsze pysznie!

Często rezygnuję z zasmażki lub gotuję tak samo, ale bez kiełbasy (jak nie mam) lub przesmażam inne mięso/wędlinę. Ale bez wątpienia obok botwinki to jedna z obowiązkowych, sezonowych pozycji.

Czasami gotuję od razu z 2, a nawet 3 główek młodej kapusty i od razu na gorąco pakuję do słoików – przechowuję w lodówce i mam awaryjne obiady na później, mogę też zabrać do pracy.

MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASĄ I ZASMAŻKĄ

Składniki:

1 główka młodej kapusty
2 marchewki
1 laska kiełbasy (ja najbardziej lubię chudą, np. z dodatkiem kurczaka)
1-2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
1 pęczek koperku
sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz pieprz ziołowy do smaku

Zasmażka:
1 cebula
2-3 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę pozbaw zewnętrznych liści, przekrój na ćwiartki i wytnij głąb, po czym posiekaj. Wrzuć do garnka, posól odrobinę i zalej wodą – na początek około 1/2 szklanki (kapusta też puści swój sok). Spotkałam się z praktyką, aby odlać pierwszą wodę po sparzeniu kapusty, ale szczerz przyznam, że niezbyt często tak robię 😉

Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach i dorzuć do kapusty. Przykryj garnek i gotuj kapustę około 15-20 minut.

W tym czasie obierz i pokrój kiełbasę (w plasterki lub półplasterki). Przesmaż na patelni aż się zrumieni i przełóż do garnka. Dodaj też koncentrat pomidorowy (opcjonalnie – jak ktoś nie lubi lub woli bez, ja lubię kolor, który nadaje całości). Gotuj całość pod przykryciem. Dopraw wstępnie solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.

Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj masło, rozpuść i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania zasmażki (po chwili zezłoci się). Następnie dodawaj po trochu kapustę z garnka i ciągle mieszaj, aby wstępnie połączyć składniki, a potem połącz całość w garnku i dobrze wymieszaj.

Na koniec dopraw ostatecznie do smaku, zestaw garnek i dodaj posiekany koperek, po czym wymieszaj. Gotowe, smacznego 🙂

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu