2,K
Kluseczki kładzione to sposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym
razem postanowiłam przygotować je w nieco innej – słodkiej wersji, która zasmakuje
nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.
W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne!
razem postanowiłam przygotować je w nieco innej – słodkiej wersji, która zasmakuje
nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.
W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne!
Składniki:
1 dojrzały banan
125g serka mascarpone
1 jajko
1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo:
świeże owoce (porzeczki, granat lub inne)
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, dodajemy serek i plasterki banana, blendujemy na
gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej
masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki).
W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie
łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5
minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne
owoce). Jeśli ktoś lubi przed podaniem można pospać odrobiną cynamonu.
gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej
masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki).
W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli, zamoczoną w gorącej wodzie
łyżką nabieramy porcję ciasta i wkładamy na wrzątek. Gotujemy 1-1,5
minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze świeżą porzeczką i ziarnami granatu (mogą być też inne
owoce). Jeśli ktoś lubi przed podaniem można pospać odrobiną cynamonu.
2 komentarze
Super kładzione, nie jadłam takich.
Moim dzieciom z pewnością posmakują 🙂 bardzo fajny przepis, szybki i prosty 🙂