Strona główna Kategorie przepisówFIT przepisy Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą

dodane przez Anett
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarella, piers z indyka w sosie, comfort food, przepis na szybki obiad, piers z indyka z warzywami - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą to jedna z moich propozycji na szybki, pyszny, zdrowy obiad z jednej patelni! Tak lubię 😉 Do przygotowania użyłam warzyw, którymi dysponowałam w domu. Część miałam mrożone, ale z powodzeniem sprawdzą się też takie z puszki, czy (w sezonie) świeże. Jeśli zdecydujesz się na puszkowe, to mają jeszcze jedną zaletę, bo użyjesz część, a resztę wykorzystasz, np. do zrobienia sałatki.

Ten przepis to taki mój (najczęściej niedzielny, ale też po pracy) comfort food. Kilka składników, pilnowania wcale nie dużo (a można by to zrobić też w piekarniku, nawet o tym pomyślałam, ale tłuszcz na patelni już się grzał), a pyszny obiad dla rodziny gotowy.
Ciężko się robi zdjęcia takim daniom, gdzie wierzch stanowi rozpuszczony ser i przykrywa większość składników 😉 ale mam nadzieję, że udało mi się je zrobić apetycznie i zachęcić Cię do wypróbowania przepisu.

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą to również doskonała, łatwa do zapakowania i odgrzania opcja do lunchboxu.

Możesz podać z dowolną kaszą, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Wszystko tu pasuje 😉


Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarella, piers z indyka w sosie, comfort food, przepis na szybki obiad, piers z indyka z warzywami - Kolorowy Przepisownik, sprawdzone przepisy

INDYK Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM POD MOZZARELLĄ

Składniki:

1 podwójna pierś z indyka (możesz to samo zrobić z kurczaka czy schabu)
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1,5 szkl. mrożonych warzyw (ja miałam groszek, ziarna fasoli czarnej i zielonej oraz kukurydzę) lub użyj świeżych czy z puszki
1 biała część pora
1 garść jarmużu
150 g tartej mozzarelli
3-4 łyżki posiekanej pietruszki
3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z ziołami Pudliszki
2 łyżki ziaren słonecznika
kiełki słonecznika (opcjonalnie)
olej do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylii
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokrój w plastry (jak na kotlety). Natrzyj z obu stron solą i pieprzem, po czym obsmaż w głębokiej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Usmażone mięso odłóż na talerz, ponieważ na tej patelni zrobisz sos.

Na pozostałym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, por posiekany w pół plastry oraz resztę warzyw. Następnie wrzuć drobniej pokrojony jarmuż, ziarna słonecznika i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość podlej trochę wodą, żeby stworzyć sos, oczywiście mieszaj co jakiś czas. Koncentrat pomidorowy z ziołami nada smaku i aromatu, ale też całość trochę zagęści, sos będzie bardziej kremowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką.

Do sosu włóż kawałki mięsa, zanurzając je w nim. Pod przykryciem duś na małej mocy około 10 minut, następnie po wierzchu posyp startą mozzarellą i oprósz kolorowym pieprzem. Przykryj patelnię i poczekaj kilka minut aż ser się rozpuści. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.

Ja podając posypałam dodatkową porcją pietruszki i kiełkami słonecznika (uwielbiam je!).


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Inne propozycje dla Ciebie

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu