Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką 😉
Ciasto drożdżowe:
Farsz:
400 g kapusty kiszonej
1 duża cebula
2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego (lub wina)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce (uwaga – zrobią się płynne i zwiększą objętość). Odstawiamy na moment, a w tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, sól, ciepłe mleko i płynne drożdże. Energicznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu, przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy, a na środek ustawiamy szklankę i nacinamy tworząc paski. Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę).
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy kapustę i razem dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie. Podlewamy octem winnym (lub winem), dodajemy koncentrat i przyprawiamy, jeszcze chwilę smażymy, studzimy.

2 komentarze
Mniam! Ale apetyczna propozycja! Świetnie wygląda i z pewnością rewelacyjnie smakuje!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Kochana!
Miło mi to czytać 🙂
Dla Ciebie również wszystkiego co najlepsze i oby ten rok był wspaniały! 😉