1,7K
Orito – to tak biedronkowa wersja popularnych Oreo 🙂
Te kakaowe markizy z kremowym nadzieniem podbiły świat, więc nic dziwnego, że inni producenci poszli tym tropem. Dla mnie ok – lubię te ciasteczka 🙂
Któregoś dnia smażyłam dżem malinowy (przepis wkrótce) naszła mnie ochota na pychotkę mniamniuśną! 😀 miałam akurat w domu orito i tak od pomysłu do pomysłu powstał ten deser. Po zrobieniu (dokładnie 2 duże sztuki z tych proporcji) tak mi się spodobał z wyglądu, że siłą woli powstrzymałam się przed zjedzeniem do powrotu Męża i zjedliśmy razem. Dokładniej – pochłonęliśmy 🙂
Składniki:
125g serka mascarpone
100 ml śmietany 30%
6 ciasteczek orito
4 łyżki dżemu malinowego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
opcjonalnie: kolorowe perełki cukrowe
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce
wrzątku, dodajemy łyżkę likieru (*likier można pominąć w wersji dla
kierowców:) aczkolwiek nie jest mocno wyczuwalny w całym deserze). 4
ciasteczka orito kruszymy w drobniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę
ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy
na najwolniejszych obrotach. Potem dodajemy kawę zmieszaną z likierem i
miksujemy tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Do 2 dużych kieliszków/pucharków wkładamy następująco: pokruszone
ciasteczka orito – po 2 ciasteczka na jeden kieliszek, krem kawowy, 2
łyżki dżemu malinowego, krem kawowy. Całość dekorujemy jednym
ciasteczkiem orito i opcjonalnie perełkami cukrowymi. Deser można
ozdobić również świeżymi malinami, moje wszystkie wylądowały w dżemie 🙂
wrzątku, dodajemy łyżkę likieru (*likier można pominąć w wersji dla
kierowców:) aczkolwiek nie jest mocno wyczuwalny w całym deserze). 4
ciasteczka orito kruszymy w drobniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę
ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy
na najwolniejszych obrotach. Potem dodajemy kawę zmieszaną z likierem i
miksujemy tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Do 2 dużych kieliszków/pucharków wkładamy następująco: pokruszone
ciasteczka orito – po 2 ciasteczka na jeden kieliszek, krem kawowy, 2
łyżki dżemu malinowego, krem kawowy. Całość dekorujemy jednym
ciasteczkiem orito i opcjonalnie perełkami cukrowymi. Deser można
ozdobić również świeżymi malinami, moje wszystkie wylądowały w dżemie 🙂