Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Ciasto biało-brązowe

Ciasto biało-brązowe

dodane przez Anett
Pod takim tytułem “siedzi” ciasto w zeszycie mojej Mamy. To właśnie m.in. to ciasto piekłam jako małolatka bardzo często. Potem zostało zapomniane, a ja właśnie teraz miałam na niego smaczek 🙂 jest bardzo szybki w przygotowaniu, kilka minut i gotowe. A co dla mnie było ważne – miałam wszystkie składniki pod ręką. Pewnie większość ludzi w domu ja ma, więc polecam go jako awaryjne na wypadek gości 🙂

 

Składniki:
5 jajek
2 i 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
2 łyżki kakao
2 płaski łyżki proszku do pieczenia
olejek rumowy (lub arakowy)
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao.
Wylewamy na przemian do blaszki (25×25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około godzinę w 200 stopniach.

Inne propozycje dla Ciebie

2 komentarze

Anna Kuklińska 21 kwietnia 2015 - 15:04

Ciasto upieczone i bardzo szybko zjedzone. Polecam smacznie 🙂

Reply
admin 21 kwietnia 2015 - 17:54

Dziękuję 🙂 :* Hehe no i u mnie nie postoi 🙂 a czasem się na nie skuszę, bo robi się bardzo szybko 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu