Buraczki z papryką i cebulą są u nas obowiązkową pozycją co rok. Przepis mam od Mamy, bo to Ona nauczyła mnie jak je robić, aby zawsze uchwycić “ten” smak 😉 a smak jest wspaniały! Uwielbiam je jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych, duszonych, a nawet do ryby! 🙂
Polecam przygotować buraczki z papryką i cebulą w sezonie jesiennym, dlatego że wtedy jest ogrom różnorodnych warzyw z ogrodu. A co za tym idzie? Są w najbardziej przystępnych cenach. Jednak zdarza mi się robić je także zimą. Z reguły wybieram słoiki od 0,5 litra i w górę, ale czasami sięgam też po “dżemówki”, ponieważ jest to też fajna opcja na dodatek do lunchboxu do pracy. Łatwiej zabrać, porcja w sam raz dla 1-2 osób.
Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki) |
PRZEPIS NA BURACZKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ (W SŁOIKI)
Składniki:
6 kg czerwonych buraków
1 kg czerwonej papryki
6 dużych cebul
Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
0,5 szkl. octu
1 szkl. oleju
2 płaskie łyżki soli
Jak przygotować buraczki z papryką i cebulą:
Buraki umyj i ugotuj* ze skórką do miękkości (najlepiej na parze), wystudź i obierz, następnie na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Zalewa: wszystkie składniki zalewy umieść w dużym garnku i zagotuj, następnie dodaj paprykę i cebulę. Całość gotuj około 7 minut. Na koniec dodaj do garnka starte buraki i razem gotuj jeszcze 10-15 minut.
Do wyparzonych słoików przekładaj buraczki na gorąco, dokładnie zakręcaj każdy słoik i pasteryzuj około 10-15 minut. Tutaj w zależności od wielkości słoika.
Pasteryzacja jest “dla pewności”, ale jeśli mamy zamiar spożyć je w krótkim czasie nie musimy pasteryzować, wystarczy po nałożeniu gorącej sałatki odwrócić słoik do góry dnem. Ja tam akurat zawsze wolę zapasteryzować, nawet, gdyby miały być zjedzone w 3 dni. Uważam, że lepiej tak, niż gdyby praca miała pójść na marne.
*buraki zamiast gotować można też upiec w piekarniku – wtedy polecam piec je w folii aluminiowej i również obierać dopiero po upieczeniu.
Buraczki z papryką i cebulą (w słoiki) |
8 komentarzy
Buraczki 🙂 Mój ulubiony dodatek obiadowy 🙂
Ja kiedyś nie przepadałam, choć jadłam, a od kilku lat uwielbiam 🙂
Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie. Obserwuję, liczę na rewanż.
Buraczki wspaniałe, nawet nasze dzieci się nimi zachwycają. Właśnie zabieram się za zrobienie kolejnej porcji.
Bardzo dobry przepis, właśnie zrobiłam. Podgotowanie cebuli z papryką konieczne, chwile też podgotowałam buraki.Fajna zalewa.Tylko 4 łyżki soli, nie 2. Obowiązkowo kamiennej, niejodowznej.Smaczne , nieostowe, łagodne. U mnie było mniej, ze 3 kg buraków, a sporo papryki.
Wg swojego smaku dodałam 1 listek i trochę ( łyżeczkę) ziół toskańskich.
Dziękuję za opinię 🙂 my uwielbiamy buraczki z tego przepisu, bo właśnie nie są mocne, ostre. Ja czasem zjem inne nawet ze smakiem, a moje dzieci twierdzą, że żadne inne im nie smakują tak jak te i nawet w szkole do obiadu nie tkną.
Uzupełniam. Tę sałatkę można użyć różnie. Dodaj fasolę czerwoną, ogórek =sałatka litewska ; wrzuć do bulionu, dodaj ogórek kwasz, kapusty kwasz, resztki pieczeni, boczku=barszcz prawie ukraiński. Osobno podaj ziemniaczki pjure i ekspresowy obiad gotowy
Świetny pomysł! Ja zawsze serwowałam je jako sałatkę do obiadu, ale taka wersja brzmi zacnie! 🙂