Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką

dodane przez Anett
Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie
śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK, ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny przepis 🙂 bardzo lubimy takie przekąski 🙂
Bułeczki upiekłam wieczorem (w zasadzie to już w nocy) na całodzienny wyjazd (wkrótce o nim opowiem), dzięki czemu było
co przegryzać przez drogę 😉 wpadłam na ten pomysł, aby nieco odwrócić myśli od innych spraw – poskutkowało 🙂 odprężyłam się i przy okazji miałam gotowe śniadanie 🙂
Polecam także do pracy, szkoły, na
uczelnię… Najlepsze są oczywiście na ciepło, jeszcze świeże lub… odgrzane w mikrofali 😉 ale świetnie smakują również na zimno – w samochodzie nie miałam mikrofali 😀
Wychodziłam z domu – ciemno, wróciłam – ciemno. Dlatego zdjęcia musiały być zewnętrznie doświetlane i nie są najlepszej jakości… Ale musiałam je sfotografować, bo takie smaczne wyszły, a nie wiem kiedy zrobię ponownie (tak, powtarzam przepisy;)) 🙂
Najlepsze zdjęcie przedstawia pochylającą mi się nad stolikiem Córeczkę, która nie mogła się już doczekać by zjeść i tym samym zakończyła „sesję” wypieku 😉 ale ponieważ nie publikuję zdjęć dziecka to Wam go nie pokażę… (a korci!;))

Składniki:
Ciasto:
3 i 1/2 szkl. mąki
20 g świeżych drożdży
1 szkl. letniego mleka
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka
1 łyżki śmietany 30%
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1 żółta papryka
2 cebule
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
ser żółty
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem).
Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy.
Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania.
Przed pieczeniem smarujemy każdą jajkiem rozmąconym z mlekiem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Jesień pełna warzyw
Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Jolanta Klimek 7 listopada 2015 - 18:30

Anetka zrób wyjątek 🙂 A bułeczki ciekawe 🙂

Reply
admin 7 listopada 2015 - 19:50

Dzięki 😉 no nie mogę – obiecałam sobie i już 19,5 miesiąca się w tym postanowieniu trzymam 😀

Reply
Smakołyki Asi 8 listopada 2015 - 12:21

Pyszne musiały być te bułeczki 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Reply
admin 9 listopada 2015 - 15:30

Były 🙂 uwielbiam takie "nadziane" co się nimi można super najeść 😉

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu