Strona główna Kategorie przepisówCiasta i desery Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki)

Brownie jaglane z batatem, melisą i cytrynową nutą (bez mąki)

dodane przez Anett
Brzmi smacznie? Słowo BROWNIE na pewno 😉 jaglane może jeszcze też, bo wiele osób tego typu wypiek zna. Ale cała reszta to już moja fanaberia, która przyszła do głowy pod wpływem chwili, opuścić jej nie chciała i musiała zostać zrealizowana 😉 efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania – doskonale wilgotne, rozpływające się w ustach i idealnie słodkie brownie z kaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością brownie jaglane zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy by się nie spodziewał, że z kaszy jaglanej można zrobić takie cuda 🙂 a to dopiero początek moich eksperymentów z jaglanką w słodkich wypiekach 😉 ojjj… spodobało mi się, więc pomysły już się w głowie kłębią 😀
Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! 🙂

Składniki:
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl. rzadkiego pure z batata*
5-6 sporych liści melisy
1/2 szkl. kakao
1 szkl. mleka
5 pełnych łyżek nutelli
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera przekładamy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i mieszamy z olejem kokosowym, aby się rozpuścił.Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do kaszy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy (o konsystencji budyniu – tak powiedziała Zuzia widząc co wlewam na blaszkę;)). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba wcześniej nagrzewać, jeśli to zrobimy skracamy czas pieczenia o około 10 minut).
Całkowicie studzimy przed krojeniem.
Każdy kawałek jaglanego brownie udekorowałam wzorem z kakao (miałam gotowe szablony, ale możecie wykonać własne wycinając je w zwykłej kartce lub kartonie).
* Rzadkie pure z batata – pokrojone w kostkę bataty ugotowałam w
niewielkiej ilości wody (ze szczyptą soli), odcedziłam zostawiając około
1/2 szkl. wody z gotowania i rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowałam 2 bataty i otrzymałam 1,5 szkl. pure (nie dałam wszystkiego, bo mi Zuzia zjadła;)).

Kochani, dla czytelników bloga specjalny rabat -10% w sklepie Dajar na produkty Ambition – wystarczy podać hasło ZDROWE-GOTOWANIE – warto skorzystać, bo #Ambition to marka, z którą wyposażycie się we wszystkie niezbędne rzeczy do domu, nie tylko do kuchni! 😉

http://durszlak.pl/pliki/718


Ambition z dbałością

Inne propozycje dla Ciebie

11 komentarzy

Jolanta Klimek 1 listopada 2016 - 20:41

wygląda wspaniale 🙂

Reply
admin 1 listopada 2016 - 21:21

Dziękuję:* to Brownie jest cudowne! <3

Reply
Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 2 listopada 2016 - 07:49

Anetko przepięknie udekorowane ciasto,a do tego przepyszne! Ja też uwielbiam kaszę jaglaną. Zapraszam Cie do siebie na szarlotke jaglaną 🙂

Reply
Aga Milutka 4 listopada 2016 - 12:07

Zjadłabym!

Reply
admin 4 listopada 2016 - 21:24

Dzięki Dziewczyny 😉 Monia, na szarlotkę mnie namówiłaś 😀 aż chyba muszę sobie upiec, bo daleko do Ciebie mam…
Agata – zapraszam 😉 tego dawno nie ma, ale składniki są, zaraz upiekę 😉

Reply
gin 7 listopada 2016 - 20:24

Śliczna dekoracja 🙂
Jaglane brownie znam i lubię; ciekawe dodatki sobie wymyśliłaś 🙂

Reply
admin 7 listopada 2016 - 22:45

Dzięki serdeczne 😉 polecam wypróbować takie połączenie 🙂

Reply
Izabela Miszczyk 21 listopada 2016 - 07:56

Kasza jaglana rządzi 😉 Gdyby kilka lat temu ktoś powiedział mi, że na jej bazie można zrobić wiele deserów, to popatrzyłabym na taką osobę dziwnie. 😉

Reply
admin 22 listopada 2016 - 23:28

Kilka lat temu popatrzyłabym co najmniej tak samo dziwnie 😀

Reply
taste life up 21 listopada 2016 - 20:37

mój mąż będzie zachwycony tym przepisem. miłośnik batatów <3

Reply
admin 22 listopada 2016 - 23:29

Serdecznie polecam 🙂 ja też batatów nie znałam, a teraz bardzo lubię, więc rozumiem "pociąg" do nich 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu