Strona główna Kategorie przepisówPomysły na obiad A’la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania)

A’la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania)

dodane przez Anett
gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy, gołąbki wegetariańskie

Gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy, które nie wymagają zawijania to propozycja na danie wegetariańskie, które świetnie sprawdzi się na zwykły, codzienny obiad, ale też na danie na przyjęcie dla gości. Co więcej – mogą być fajną alternatywą nawet na wigilijną kolację – coś nowego, innego, a jakże smacznego!

Na pomysł takich gołąbków wpadłam przypadkiem i jak zwykle w takich sytuacjach wyszły super pyszne (spontaniczne, proste dania są najlepsze!).

Z podanej przeze mnie porcji wychodzi 10-litrowy gar gołąbków w podwójnym sosie 🙂 już pierwszą porcję zrobiłam tak dużą, bo miałam tyle ugotowanego ryżu… Otóż – ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, surówkę przygotowałam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw… a jej nie ma 🙂 byłam przekonana, że jeszcze jedną mam… Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów 🙂 a resztę należało spożytkować. W lodówce pekinka, w szafce soczewica, z której miały być pierogi, ale… 🙂 wyszło takie oto pyszne danie 🙂

Gołąbki smakują zarówno w sosie, jak i same (w moim domu zdania są podzielone, ja wolę w sosie).

Przygotowując z zamiarem zanurzenia ich w sosie wcale nie trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Tak jak się robi przy gołąbkach z kapustą i mięsem, ale bez zawijania – tu przepis na takie gołąbki z instrukcją jak je wykonać i ugotować w sosie.

Co więcej – nadmiar (ale bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie 🙂


PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z PEKINKI, RYŻU I SOCZEWICY (bez zawijania)

Składniki:
Gołąbki:
3 szkl. ryżu
2 szkl. soczewicy zielonej
1/2 kapusty pekińskiej
3 jajka
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki szałwii
2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
2 liście laurowe
Sos pomidorowy:
1 litr wody
1 kostka bulionu warzywnego
3 łyżki keczupu pikantnego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany 30%
mąka do zagęszczenia
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na sypko w 8 szklankach wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub zwyczajnie w osolonej wodzie). Studzimy.
Soczewicę przelewamy ciepłą wodą, następnie gotujemy w wodzie z 2 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką szałwii i 1 łyżeczką rozmarynu przez około 20-25 minut od momentu zawrzenia wody. Odsączamy nadmiar wody jeśli jest. Studzimy
Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami.
Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem warzywnym, dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Zaprawiamy mąką, aby zgęstniał (można zrobić zasmażkę). Na koniec zabielamy śmietaną.
Gołąbki wkładamy do sosu lub polewamy nim bezpośrednio na talerzach.
gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy, gołąbki wegetariańskie
Wegetariański obiad IV

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Daktyle w czekoladzie 23 grudnia 2014 - 13:04

Super! Musze kiedyś wypróbować!
Wszystkiego dobrego na Święta!

Reply
Szefowa w swojej kuchni ;-) 23 grudnia 2014 - 13:45

Super pomysł, komu by się chciało zwijać gołąbki. :)))

Wesołych Świąt! 🙂

Reply
admin 23 grudnia 2014 - 23:19

Dziękuję 🙂 ja również życzę Wesołych Świąt 🙂

Reply
Marzena Szkodzińska 6 stycznia 2015 - 18:20

Pyszne kotleciki 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu