3,7K
Pyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze pada na coś jednogarnkowego, a kukurydzę, fasolę czy pomidory obowiązkowo w szafce mam 🙂
Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki… Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy – do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać.
Tym razem u mnie padło na wersję z kurczakiem, a więc podałam z ryżem, bo tak mi pasowało.
Słowo “meksykańska” jest z premedytacją z cudzysłowiu, bo nie jest tak ostra jak większość dań tejże kuchni 🙂
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1-2 papryki czerwone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
2 komentarze
Bardzo lubię takie jedzenie 🙂
Bardzo się cieszę, polecam przepis 🙂