Cukinia to takie wdzięczne warzywo… Daje tyle możliwości co dynia, bo w obu przypadkach można używać nawet do słodkich wypieków! U mnie jednak w tym roku cukiniowego ciasta nie było, ale za to często robię różnego rodzaju placki z cukinii. Zazwyczaj na kolację, ale tym razem w ramach obiadu, dlatego mam dla Was przepis na placki z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim 🙂
Placki z cukinii są pyszne. Ale te są wprost genialne! Czosnek niedźwiedzi daje podobny aromat jak zwykły, ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu, a czarnuszka to już był mój kaprys 😉
Placki są niebywale szybkie i proste do przygotowania! Polecam 🙂
PRZEPIS NA PLACKI Z CUKINII Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
Składniki:
1 średnia cukinia
2 małe jajka (jak duże to wystarczy 1)
1 szkl. mąki pszennej (choć tu ilość należy dostosować)
1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka czarnuszki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku (u mnie ziołowa)
pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony)
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, odetnij końcówki i zetrzyj wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Nie odciskaj soku! Chodzi o to, aby poszło więcej mąki (chyba, że nie lubisz, nam takie smakują bardziej, ale i wychodzi ich więcej). Wbij jajka, wsyp mąkę, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę i przypraw do smaku. Całość dokładnie wymieszaj (masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż placki ziemniaczane, dlatego pojawiła się uwaga o dostosowaniu ilości mąki – jeśli soku będzie dużo zwiększ ilość) i odstawy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką wykładaj ciasto na gorący olej i formuj placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
1 Komentarz
Uwielbiam i cukinię i dynię,super placuszki Anetko.