Sałatka do obiadu/grilla to niby prosta sprawa, a z doświadczenia swojego i znajomych wiem, że czasem może być sprawą problematyczną 😉 po pierwsze – nie wszystko do wszystkiego pasuje. Po drugie nie każdy wie co ze sobą łączyć, żeby smakowało. Po trzecie – jak robisz stale to samo, to w końcu się znudzi 😉
Dlatego właśnie dziś przychodzę z propozycją na doskonałą i szybką sałatkę do obiadu/grilla, o którą dostałam rekordową jak dotąd ilość zapytań po publikacji przepisu na roladki z sandacza. Robię ją bardzo często! Ale dopiero te pytania uświadomiły mi, jak bardzo takie proste przepisy są potrzebne, że właśnie takich prostych inspiracji potrzeba!
Sałatka pasuje do schabowego, mielonego, ryby w wielu postaciach, dań z grilla, dań z piekarnika… W zasadzie nie wiem czy do czegoś nie pasuje 😀 jest tak uniwersalna, a to tego tak łatwa do modyfikacji, że koniecznie musisz tego spróbować, jeśli jeszcze nie znasz. Ja też bardzo lubię, gdy z obiadu jej zostanie i zjadam potem solo w ramach podwieczorku 😀
W składnikach podaję koperek lub szczypiorek – używam zamiennie. Najczęściej jednak z koperkiem – dzieci wolą. Ale ze szczypiorkiem też jest przepyszna. Bardzo często też pomijam paprykę (dziewczynki mają na nią anty fazę) – nawet jest jeszcze szybsza do zrobienia.
SAŁATKA DO OBIADU/GRILLA
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
2 pęczki rzodkiewki
1 papryka czerwona
400 g jogurtu naturalnego
1 pęczek koperku (lub 1 pęczek szczypiorku)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę lodową porwij na małe kawałki. Bardzo łatwo to zrobisz uderzając główką – głąbem – w blat, bo wtedy łatwo go wykręcisz i zostaną do porwania same liście.
Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i posiekaj w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Koperek opłucz, osusz i posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do miski, wlej jogurt naturalny (ja wolę gęsty, ale nawet rzadszy się nadaje). Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe 🙂
2 komentarze
Zapisuję i wypróbuję:)
Bardzo polecam 😉