Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny to jedno z najnowszych dań, które wymyśliłam na poczekaniu. Plusem jest to, że po zawinięciu nie trzeba ich gotować 🙂 farsz przygotowałam w taki sposób, aby były zimną przekąską na zasadzie “polskiego sushi”, a całość tak naprawdę nie jest nawet pracochłonna.
Taka zimna przekąska sprawdzi się na podwieczorek, kolację czy kameralną imprezkę. Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny możesz podać od razu po zrobieniu, ale równie dobrze zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce (dlatego dobrze jest namaczać liście w rosole z żelatyną, opis poniżej, choć jeśli nie masz, ten krok można pominąć).
GOŁĄBKI Z TUŃCZYKIEM W LIŚCIACH BOTWINY
Składniki na +/- 20 sztuk:
1 pęczek botwinki (liście)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess
2 marchewki
100 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego)
1 pęczek natki pietruszki
sól* i świeżo mielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Opcjonalnie:
1 szkl. rosołu/bulionu
1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
Z liści botwiny odetnij ogonki, umyj je. Jedną marchewkę obierz, umyj i potnij na pasy (zrobiłam to obieraczką do warzyw, można szatkownicą). Natkę pietruszki opłucz i osusz na ręczniku papierowym, posiekaj.
W rondelku zagotuj około litra wody, rozpuść kwasek cytrynowy i włóż pociętą w pasy marchewkę. Gotuj około 3 minuty, po czym wyjmij, a do tej samej wody włóż liście. Gotuj około 1 minutę i wyjmij. Rozłóż je na płasko. Wszystko wystudź.
Z tuńczyka odlej sos, rozdrobnij w misce i wymieszaj z jogurtem. Drugą marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do tuńczyka wraz z posiekaną natką, przypraw do smaku pieprzem i solą (zwróć uwagę, że sos, w którym był w puszce jest słony).
Rosół lub bulion zagotuj w rondelku, następnie zestaw z palnika i rozpuść w nim żelatynę, przestudź. Do masy tuńczykowej dodaj 1-2 łyżki chłodnego płynu i wymieszaj.
Liście botwiny zanurzaj na chwilę w rozpuszczonej żelatynie. Na każdy liść połóż po plastrze obgotowanej marchewki (jeden plaster na dwa kawałki i obok siebie), nakładaj farsz i zwijaj gołąbki. Odkładaj na deskę lub talerz. Przed podaniem dobrze jest schłodzić gołąbki, aby żelatyna związała.
Przepis bierze udział w konkursie z marką Princes – Ty też możesz wziąć udział w konkursie organizowanym na www.konkurstunczyk.eu i zawalczyć o fajne nagrody (a jest ich naprawdę dużo, bo w sumie aż 500!).
#MasterTuńczyk
6 komentarzy
Super wyglądają! Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza że mój tuńczyk princes właśnie czekał na jakąś ciekawą inspirację 🙂
Anetko, udało się wygrać w konkursie?
Te liście botwiny to jest hit! Wygrałaś nagrodę w konkursie? 😀
Dzięki 😉 tak! Po raz pierwszy wygrałam tak “dużą” nagrodę i śmigam teraz cudnym, pastelowym, miętowym rowerem 😀
Całkowicie zasłużenie! Gratuluję 🙂
Bardzo dziękuję :*