1,7K
Nic tylko kreatywne dania u mnie na tapecie 😉 ale Mąż nie narzeka – co więcej, bardzo mu to odpowiada.
To danie również bardzo mi pochwalił, może dlatego, że dawno nie przyrządzałam nic na chińską nutę. W każdym razie ja jestem mega zadowolona jak widzę, że tak Mu smakuje i zaraz sobie dokłada. A jeszcze jak zachwala – miód na moje uszy 😀
Zdjęcia są trochę nieudane, bo danie robiłam na kolację – sztuczne światło to nie to samo…
Składniki:
2 torebki ryżu
2 marchewki
15 g grzybów Mun
2 papryki czerwone
1 mała cebula
1/2 dużego pora
1/2 kostki rosołowej
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 płaska łyżeczka przyprawy curry
szczypta pieprzu
sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej – dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor. Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody. Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy i dodajemy paprykę oraz pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut, dodajemy ugotowane grzyby Mun (ja kupiłam krojone, jeśli są w całości trzeba je po ugotowaniu posiekać). Dodajemy przyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy).
Ryż wykładamy na talerz za pomocą obręczy (ja użyłam miarki) lub łyżki do lodów, dokładamy potrawkę z patelni.
W wersji uproszczonej – ryż mieszamy z potrawką na patelni, podajemy łącznie.