5,2K
Ta sałatka to stały punkt w moim “programie”, bo wszyscy się nią zajadają 🙂 smaki fajnie połączone, z kurczakową wkładką – sycąca i pożywna zarówno na przyjęcie jak i zwykłą kolację czy przekąskę do pracy 🙂
Sałatka gyros jest bardzo popularna i jest wiele przepisów na nią. Różnią się zarówno składnikami jak i wykonaniem. U mnie sałatka gyros jest układana warstwowo, dzięki czemu bardzo efektownie się prezentuje. Warstwy są zawsze w tej samej kolejności, a łączą się dopiero na talerzu.
Miałam okazję próbować już wielu kombinacji, ale nie wszystkie mi smakują. Nie lubię na przykład, gdy jest za dużo majonezu (sałatka na zdjęciach poniżej ma cienką warstwę, ale mi się ścianka łyżką wysmarowała;)), dlatego zawsze staram się ją robić tak samo – tak jak nam w domu smakuje najbardziej.
Sałatka gyros jest bardzo popularna i jest wiele przepisów na nią. Różnią się zarówno składnikami jak i wykonaniem. U mnie sałatka gyros jest układana warstwowo, dzięki czemu bardzo efektownie się prezentuje. Warstwy są zawsze w tej samej kolejności, a łączą się dopiero na talerzu.
Miałam okazję próbować już wielu kombinacji, ale nie wszystkie mi smakują. Nie lubię na przykład, gdy jest za dużo majonezu (sałatka na zdjęciach poniżej ma cienką warstwę, ale mi się ścianka łyżką wysmarowała;)), dlatego zawsze staram się ją robić tak samo – tak jak nam w domu smakuje najbardziej.
Składniki:
1 duża pierś kurczaka
sos słodko-kwaśny lub keczup (najlepiej pikantny)
ogórki kiszone lub konserwowe (0,5 litrowy słoik)
1 puszka kukurydzy
2-3 łyżki majonezu
kapusta pekińska (1 mała lub 1/3 dużej główki)
1/2 op. przyprawy do gyrosa
2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (wielkość dowolna). Smażymy na rozgrzanym oleju, a gdy będzie prawie gotowa wsypujemy przyprawę do gyrosa i dokładnie mieszamy – tak aby każdy kawałek był idealnie obtoczony w przyprawie. Studzimy.
Podsmażone kąski układamy na dnie salaterki, polewamy sosem słodko-kwaśnym lub keczupem. Następnie układamy posiekane ogórki i odsączoną kukurydzę, Smarujemy majonezem, a wierzch posypujemy drobno poszatkowaną pekinką.
1 Komentarz
Ja po pracy akurat takich sałatek już nie jem, ale idealnie pasuje na andrzejkowy wieczór ze znajomymi 😀 Zapraszam też do spróbowania mojej wersji tej sałatki 🙂