To ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka 😉 często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru pudru
1 kostka masła roślinnego
6 jaj
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce z kompotu lub świeże
Krem:
1/2 litra mleka
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25×36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Oprószamy startą gorzką czekoladą.
10 komentarzy
Ale pyszności 🙂 uwielbiam to ciacho. Super Ci wyszło 🙂
Dziękuję 🙂
to ciasto nigdy mi się nie znudzi, ale zdradź proszę, co to to "bawole oczko"? nie znam
Bawole oczko to takie ciasto, w którym wiśnię czy śliwkę wkłada się do jasnego ciasta, formuje kulkę i układa na ciemnym cieście. Stąd "oczko", a czemu akurat "bawole" to nie wiem 😉 Jest ciut więcej pracy, ale i to ciasto pojawi się u mnie w swoim czasie 😉
Pamiętam jak moja mama robiła to ciasto, kiedy byłam mała 🙂 To taki smak dzieciństwa 🙂
Dokładnie tak jak u mnie 🙂
Miałam zrobić to ciasto ale jakoś nie nadarzyła się jeszcze okazja.
Jak pięknie i smacznie wygląda.
Polecam jeśli tylko ta okazja się nadarzy 🙂 naprawdę warto, bo smak jest super 🙂 ja je uwielbiam 🙂
Wyszło Ci idealnie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 miód na moje uszy! 😀