Fale Dunaju

dodane przez Anett

To ciasto bardzo dobrze pami臋tam z dzieci艅stwa. Obok Kr贸lewicza i Bawolego Oczka 馃槈 cz臋sto pojawia艂o si臋 na niedziel臋 czy 艣wi臋ta. Jest pyszne i efektownie wygl膮da. A wykonanie do艣膰 proste.

Sk艂adniki:

Ciasto:
2 szkl. m膮ki pszennej
3/4 szkl. cukru  pudru
1 kostka mas艂a ro艣linnego
6 jaj
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
2 艂y偶ki kakao
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
owoce z kompotu lub 艣wie偶e

Krem:
1/2 litra mleka
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 艂y偶ki m膮ki pszennej
2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
gorzka czekolada

Spos贸b przygotowania:

Ciasto: Mas艂o ucieramy z cukrem, dodaj膮c po 1 偶贸艂tku, m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem i ubit膮 na sztywno pian臋 z bia艂ek. Ciasto dzielimy na 2 cz臋艣ci, jedn膮 wyk艂adamy na wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia blaszk臋 (u mnie 25×36 cm). Do drugiej cz臋艣ci dodajemy 2 艂y偶ki wody i kakao, mieszamy, po czym wyk艂adamy na jasne ciasto. Na wierzchu do艣膰 g臋sto uk艂adamy owoce. Pieczemy oko艂o 45 minut w 180 stopniach.
Masa: Z mleka, cukru i m膮ki gotujemy budy艅. Ostudzony stopniowo (po 艂y偶ce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nak艂adamy na nie krem. Opr贸szamy start膮 gorzk膮 czekolad膮.

[jr_instagram id="3"]

Inne propozycje dla Ciebie

10 komentarzy

Marzena Szkodzi艅ska 1 lutego 2015 - 19:40

Ale pyszno艣ci 馃檪 uwielbiam to ciacho. Super Ci wysz艂o 馃檪

Reply
admin 2 lutego 2015 - 07:41

Dzi臋kuj臋 馃檪

Reply
Asa_6niebo 1 lutego 2015 - 20:09

to ciasto nigdy mi si臋 nie znudzi, ale zdrad藕 prosz臋, co to to "bawole oczko"? nie znam

Reply
admin 2 lutego 2015 - 07:44

Bawole oczko to takie ciasto, w kt贸rym wi艣ni臋 czy 艣liwk臋 wk艂ada si臋 do jasnego ciasta, formuje kulk臋 i uk艂ada na ciemnym cie艣cie. St膮d "oczko", a czemu akurat "bawole" to nie wiem 馃槈 Jest ciut wi臋cej pracy, ale i to ciasto pojawi si臋 u mnie w swoim czasie 馃槈

Reply
Agata Broncel 2 lutego 2015 - 10:55

Pami臋tam jak moja mama robi艂a to ciasto, kiedy by艂am ma艂a 馃檪 To taki smak dzieci艅stwa 馃檪

Reply
admin 2 lutego 2015 - 21:17

Dok艂adnie tak jak u mnie 馃檪

Reply
klaudyna148 2 lutego 2015 - 17:04

Mia艂am zrobi膰 to ciasto ale jako艣 nie nadarzy艂a si臋 jeszcze okazja.
Jak pi臋knie i smacznie wygl膮da.

Reply
admin 2 lutego 2015 - 21:18

Polecam je艣li tylko ta okazja si臋 nadarzy 馃檪 naprawd臋 warto, bo smak jest super 馃檪 ja je uwielbiam 馃檪

Reply
gin 4 lutego 2015 - 15:33

Wysz艂o Ci idealnie 馃檪

Reply
admin 4 lutego 2015 - 17:40

Dzi臋kuj臋 bardzo 馃檪 mi贸d na moje uszy! 馃榾

Reply

Podoba Ci si臋 wpis lub masz uwagi? Daj zna膰 w komentarzu