Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Ciasto z czerstwego chleba (torta di pane)

Ciasto z czerstwego chleba (torta di pane)

dodane przez Anett
Ciasto z czerstwego chleba, torta di pane

Ciasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać, jak to smakuje i na ile można kombinować ze smakiem. A okazuje się, że kombinować można i ogranicza nas w sumie wyobraźnia 😉 mamy przy tym genialny sposób na wykorzystanie czerstwiejącego pieczywa, jeśli nie bardzo wiemy co z nim począć, zapiekanki się znudziły, a grzanek mamy w słoikach zapas 🙂

Przepis na ciasto z czerstwego chleba, które widzisz poniżej to moja mini wariacja na temat torta di pane. Potrzebujesz tu podstawowych składników plus ewentualnie (jeśli chcesz) bakalii. Do tego blender/mikser (a jeśli nie masz, to też sobie poradzisz). Dla mnie bomba – kilka chwil i nowy deser ze „starego” chleba gotowy!

Przepis godny polecenia na co dzień, ale w szczególności w okolicy świąt i wszystkich długich weekendów. Często jest tak, że tego pieczywa kupimy za dużo – żeby na pewno starczyło, a może spodziewamy się gości. Można rzecz jasna nadmiar zamrozić i wyjąć, gdy jest taka potrzeba. Ale po pierwsze czasem się o tym zapomina, a po drugie zwyczajnie w zamrażarce może nie być miejsca na pieczywo (znam problem, wiele lat męczyłam się z małą lodówką). Dlatego zapisz sobie stronę z przepisem do zakładek i korzystaj 🙂


PRZEPIS NA CIASTO Z CZERSTWEGO CHLEBA (Torta di pane)

Składniki:

500 g czerstwego chleba
1/2 litra mleka
3 jajka (rozmiar M)
100 g śmietany 30%
4 duże łyżki cukru
4 czubate łyżki gorzkiego kakao
1 jabłko
1,5 dojrzałego banana
1/2 szkl. jagód goji (lub żurawiny, rodzynek, mogą być inne bakalie, np. też orzechy)
brązowy cukier
kilka wiórków masła (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Czerstwy chleb pokrój w kostkę i namocz w mleku przez kilka minut. Jajka wbij do miski i zblenduj z cukrem (nie trzeba ubijać, chodzi bardziej o ich porządne rozkłócenie). Dodaj namoczony chleb, śmietanę, kakao i całość połącz (możesz blenderem tak jak ja, ale też mikserem bądź łyżką-struktura ciasta wyjdzie jeszcze lepsza). Do masy wrzuć obrane i drobno pokrojone jabłko i banany oraz bakalie, wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – u mnie miała wymiary 23×28 cm, ale możesz użyć innej (chodzi jednak o to, by całość była w miarę cienka, tak do 2,5-3 cm wysokości). Wyrównaj wierzch, wyłóż wiórki masła (opcjonalnie, może być bez masła) i posyp wierzch brązowym cukrem – ładnie się rozpuści i stworzy pyszne wykończenie ciasta. Piecz 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.


Jeśli chodzi o wykorzystanie czerstwego pieczywa, to w przepisach na blogu mam też pomysł na zapiekankę, w której tak naprawdę możesz kombinować do woli ze składnikami i dodać to, co akurat zalega Ci w kuchni.
Sprawdź przepis na zapiekankę chlebową, pt. „Nic się nie może zmarnować…„.

Inne propozycje dla Ciebie

3 komentarze

Agnieszka 16 kwietnia 2020 - 09:43

Bardzo dziękuję za super przepisy z czerstwym chlebem jestem zainspirowana Pozdrawiam Agnieszka

Reply
Bona 18 listopada 2022 - 16:03

Cześć:)
Przygotowałam ciasto wg Twojego przepisu jedynie z tą modyfikacją, że zamiast pieczywa użyłam wysuszony chlebek bananowy. Chciałam mu dać drugie życie no i się udało😀 testującym ciasto smakowało a to jest najważniejsze.
Dziękuję za inspirację i pozdrawiam

Reply
Anett 19 listopada 2022 - 20:34

Bardzo się cieszę! 🙂 to jest taki przepis, który teraz właśnie powinien stać się popularny – przy obecnych cenach produktów spożywczych każda opcja na niemarnowanie i ponowne wykorzystanie produktów w inny sposób jest na wagę złota. Pozdrawiam serdecznie.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu