Pyszne kruche ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru… Po prostu pychotka 🙂 przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo się krzywił “rabarbar do ciasta?zepsujesz ciasto” 😀 a potem zajadał się aż miło patrzeć :)))
Ale trochę się nie dziwię… Ja od dziecka żyłam w przekonaniu, że rabarbar to szkodliwa roślina i nie powinno się jej spożywać w napojach czy deserach. Strasznie kusił, bo dzieci z sąsiedztwa piły kompoty i jadły ciasta, a mi Mama wpajała, że nie wolno, bo szczawiany, itd. Dziś mam co do tego własne zdanie i uważam, że jeśli czegoś się nie spożywa w nadmiarze, to nie zaszkodzi. Sezon rabarbarowy wcale nie jest krótki, ale skoro nie jemy go codziennie (ba! nawet nie raz w tygodniu), to nie widzę powodu, by go sobie odmawiać.
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, JABŁKAMI I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ
3,5 szkl. mąki
8 żółtek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
Pianka:
8 białek
1/2 szkl. cukru
3 budynie o smaku śmietankowym
Dodatkowo:
3 łodygi rabarbaru
2 duże jabłka
2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki galaretki truskawkowej
1 łyżeczka soku z cytryny
Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna.
Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej.
Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25×36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach.
Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę. Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej.
Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę – aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła.
Galaretka dodana do owoców wchłonie nadmiar soku z nich.
6 komentarzy
Narobiłam sobie apetytu! Tez lubie nie za słodkie!
Bardzo mi miło 🙂
Właśnie robię to ciasto. Mam nadzieję ze się uda 🙂
Na pewno 🙂 czekam więc na opinię i będzie mi miło, jeśli dostanę fotkę 😉
Ciasto wodzi na pokuszenie 🙂
Cieszę się, że się podoba 🙂 na pewno by też smakowało 🙂