Sernik z kruszonką to mój sprawdzony przepis, z którego upiekłam go jeszcze jako studentka 😉 jest pyszny! Pierwsze wykonanie było ok, ale dopiero przy kolejnych nauczyłam się co robić, żeby całość była jak najbardziej udana, a kruszonka idealna. Wszystkie rady podaję w przepisie, który już po latach jest zmodyfikowany, głównie w ilości cukru, ale i kilka innych zmian.
Nie zawsze piekę ten sernik z wiśniami. Czasem jest to żurawina, czasem jedno z drugim, ale też zdarza się, że w ogóle pomijam owoce i zostaje sam sernik z kruszonką. Bo można 😉 i też jest pysznie!
PRZEPIS NA SERNIK Z KRUSZONKĄ I WIŚNIAMI
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła 82 % tłuszczu
3 żółtka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki cukru
* 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Masa serowa:
1,5 kg zmielonego twarogu
3 żółtka
6 białek
1 budyń śmietankowy (lub waniliowy)
2/3 szkl. cukru
3 łyżki oleju kokosowego (jak nie masz dodaj 2 łyżki masła)
Dodatkowo:
1 słoik wiśni z syropu (lub mrożone czy świeże, lub inne owoce)
Jak przygotować sernik z kruszonką i wiśniami?
Ciasto:
Mąkę (najlepiej przesianą) wymieszaj z kakao, cukrem oraz proszkiem do pieczenia i zrób wgłębienie. Wrzuć pokrojone na kawałki masło i żółtka, po czym posiekaj, by wstępnie wyrobić ciasto. Następnie zagniataj energicznie dłońmi, ale tak, by nie zagrzać ciasta. Stopniowo dodawaj śmietanę – tylko tyle, by ciasto dobrze się wyrabiało, ale musi być elastyczne i nie kleić się do rąk. W zależności od użytej mąki czy wielkości żółtek możesz jej potrzebować więcej lub mniej, dlatego dozuj podczas wyrabiania.
Wyrobione ciasto podziel na 2 części. Mniej więcej 45 % i 55 %. Każdą część owiń folią spożywczą, po czym schowaj do zamrażarki, by je schłodzić. Dzięki temu kruszonka będzie się idealnie ścierać!
Masa serowa:
Zmiksuj tłuszcz z cukrem (zostaw szczyptę) i żółtkami, dodaj twaróg i razem zmiksuj. Na koniec wmieszaj proszek budyniowy.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą cukru, wmieszaj łyżką w masę serową.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wiśnie odsącz z syropu (jeśli używasz mrożonych, wyjmij wcześniej, by rozmarzły i obciekły na sicie).
Mniejszy kawałek ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na wiórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary 42x29x7 cm. Rozłóż je równomiernie, by pokryć całe dno i łyżką wykładaj masę serową. Gdy wyłożysz całą, wyrównaj wierzch i wyłóż owoce. Dodatkowo możesz cieniutkim strumieniem polać wierzch pozostałym syropem.
Zetrzyj drugą część ciasta, która jeszcze się chłodziła w zamrażarce. Rozsyp kruszonkę równomiernie po wierzchu ciasta i wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Sernik z kruszonką i wiśniami piecz około 60 minut w 180 stopniach, następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 10-15 minut.
Po wyłączeniu drzwi otwieraj bardzo powoli, by sernik nie dostał nagle zimnego powietrza. Z krojeniem poczekaj aż całkowicie wystygnie.
Rady:
Kruszonkę ścieraj na dużych oczkach tarki. Ja od jakiegoś czasu wykorzystuję do tego maszynkę do ścierania warzyw – dzięki temu gotową mam w mgnieniu oka, a do tego ciasto nie zdąży się zagrzać do ciepła rąk – na to uważaj. Gdy ciasto się ogrzewa, coraz gorzej się ściera, dlatego gdy robisz to ręcznie, koniecznie rób szybko.