Sałatki uwielbiam i choć mam swoje ulubione typy, które powtarzam na różne okazje (i bez okazji), to lubię też wymyślać nowe. Często właśnie tak wygląda u nas kolacja – sałatka z tego, co zostało z obiadu i co tam jeszcze było w lodówce. Tym razem z obiadu został mi ryż, więc tuż po obiedzie powstała sałatka ryżowa z selerem i fasolą – dzień coraz dłuższy, więc jeszcze zdążyłam zrobić zdjęcia 😉 a sałatki ryżowej nie robiłam całe wieki! Na blogu jest to pierwsza z ryżem.
Ryż czy kaszę w 90 % przypadków gotuję na sypko bez żadnych woreczków (nawet kupiony w woreczkach wysypuję wprost do garnka – wtedy wiem, ile ugotowałam, bo każda porcja ma 100 g). Z ułatwienia, jakie ze sobą niosą woreczki korzystam tylko wtedy, kiedy wiem, że nie dam rady dopilnować i na bank przypalę. Tym razem tak było 😉 ale dzięki temu wiem, że do sałatki wykorzystałam dokładnie 200 g ryżu – czyli 2 torebki. Ale i tym się nie sugeruj – trochę mniej lub trochę więcej niewiele zmieni, nie trzeba się aż tak trzymać proporcji.
P.s. Jeśli gotuję ryż w woreczkach, to wcześniej dokładnie przepłukuję go w nich na sicie – wtedy się tak nie klei, jest bardziej sypki (choć wiadomo-nie tak, jak przepłukany i gotowany bez żadnych folii).
RADY:
Do takiej sałatki możesz też dodać kawałki mięsa, np. kurczaka (gotowanego, grillowanego, wędzonego lub usmażonego w przyprawie gyros), ryby (np. tuńczyk czy łosoś) lub świeże warzywa (np. paprykę, pomidor).
Jogurt możesz zastąpić majonezem (lub wymieszać pół na pół), a jeśli nie masz szczypiorku – pominąć lub zastąpić cebulą/porem.
Jedna sałatka – mnóstwo możliwości. Przepis na sałatkę to zawsze tylko inspiracja – pamiętaj 😉
SAŁATKA RYŻOWA Z SELEREM I FASOLĄ
Składniki:
200 g ryżu (waga przed gotowaniem)
1 słoik selera konserwowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżeczki chrzanu
świeżo mielony pieprz do smaku
sól do smaku (*opcjonalnie – ja nie dodałam, bo wystarczyła słoność warzyw z zalewy)
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj na sypko w lekko posolonej wodzie i ostudź. Seler odciśnij z zalewy, kukurydzę i fasolę także odsącz.
Do zimnego ryżu dodaj przygotowane składniki. Wymieszaj z jogurtem i chrzanem i dopraw do smaku pieprzem (i opcjonalnie solą).
A czy Ty masz jakieś sprawdzone przepisy na sałatki? Może też z ryżem? 🙂 podziel się ze mną przepisem w komentarzu – chętnie zrobię coś nowego 😉
Espumisan Max to wyrób medyczny CE. Przydaje się czasem… Szczególnie w przypadku, gdy jedzenia dużo i trudno nie namieszać 😀 a potem problem… na szczęście można go rozwiązać.