Strona główna Kategorie przepisówBoże Narodzenie Ciastka brownie z białą czekoladą

Ciastka brownie z białą czekoladą

dodane przez Anett
Ciastka brownie z białą czekoladą
Brownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! 🙂 i tylko dlatego, że staram się trzymać “dietę” nie piekę za często. A jeśli już, to małe ciasteczka – z jednej porcji nie wychodzi ich dużo, bo około 12, w efekcie czego po niesprawiedliwym podziale w domu zjem jedno, czasem półtorej ciastka 🙂
I właśnie ciastka brownie piekłam po raz trzeci – dwa pierwsze nie było czemu zrobić zdjęcia, bo zostały natychmiast zeżarte 😛 tym razem się nie dałam, tuż po upieczeniu dzieci skubnęły po jednym, a ja zabrałam się za zdjęcia, żeby zdążyć i przed zjedzeniem ich po raz kolejny i ze światłem – z piekarnika wyszły po 20:00.
Przepis, który widzisz poniżej to niezupełnie te ciastka brownie, które piekłam poprzednie dwa razy. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z nietylkopasta.pl – w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji i zastanawiam się teraz, dlaczego sama nie wpadłam na ten pomysł 😀 wyszły pyyyszne! Spróbuj 🙂
Aha – ciastka z tego przepisu upiekłam nie tak słodkie, jak kupić można w cukierniach. Powiedziałabym nawet, że za sprawą dużej ilości dominującej smakiem gorzkiej czekolady, a niedużej cukru są mało słodkie. Słodkość dopasuj do swojego gustu – bardziej posłódź lub zastąp część gorzkiej czekolady mleczną.

 

PRZEPIS NA CIASTKA BROWNIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:
210 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
2 duże jajka
2 czubate łyżki kakao
50 g masła
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka białej czekolady
1/2 szkl. jagód goji
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w rondelku pilnując, by się nie zagotowało, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewając na małym ogniu rozpuszczamy i łączymy z masłem. Ten moment wymaga stałego mieszania i pilnowania, by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję, bez grudek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białą czekoladę kroimy w mniejszą kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę (trwa to kilka minut), następnie dodajemy przestudzoną (ale nadal płynną) zawartość rondelka, bardzo krótko miksujemy (dosłownie chwilę, do połączenia się masy). Odstawiamy mikser, dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i łopatką lub rózgą mieszamy masę aż do połączenia składników. Dodajemy kawałki białej czekolady i jagody goji, mieszamy łyżką lub łopatką.
Łyżka nakładamy porcje masy i formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tu Ania poleca masę zmrozić przez 10 minut w zamrażarce, ale ja tego nie zrobiłam ze względu na czas) i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut.
Odczekaj kilka minut zanim się do nich dobierzesz 😉

 

Ciastka brownie z białą czekoladą
Ciastka brownie z białą czekoladą

 

Inne propozycje dla Ciebie

7 komentarzy

kuchnia w czekoladzie 5 sierpnia 2017 - 10:53

Sama z chęcią skubnęłabym kilka, najlepiej ze szklaneczką zimnego mleka 🙂

Reply
admin 5 sierpnia 2017 - 22:06

Oj lepiej zamówić nie mogłaś 😀 z mlekiem smakują nawet lepiej, niż z kawą 😉

Reply
Anna Wojtyna 27 sierpnia 2017 - 18:44

Mniam… Zapisalam już sobie kilka przepisów. Twój będzie dopełnieniem listy. Najwyższa pora samej upiec takie cuda! ?

Reply
Efka 18 grudnia 2022 - 21:48

Matko jedyna, PÓŁTORA ciastka! Skąd Ci się wzięło to okropne półtorej???

Reply
Anett 18 grudnia 2022 - 22:13

Nawet jeśli zrobiłam taki błąd (kwestia rodzaju męski czy żeński, bo półtorej oczywiście funkcjonuje!), to nie zmienia świetności przepisu, a Panią zapraszam do przemyślenia co dał Pani ten komentarz oraz jego ton? W dodatku napisany z anonimowego maila “rumtumtumtralabum…” – służącego zapewne za narzędzie uskuteczniania internetowego dopierdalactwa. Mamy grudzień, najpiękniejszy czas w roku, bo zbliżają się święta… Proszę przemyśleć czy nie lepiej cieszyć się z własnych sukcesów i na ten swój własny pracować zamiast szukać gdzie i komu wbić szpileczkę 😉 ja zupełnie nie mam problemu z przyznawaniem się do własnych błędów i gdy ktoś mi zwróci uwagę w komentarzu, że o czymś zapomniałam lub coś jest nie tak – przyjmuję z pokorą, jednocześnie dziękując za czujność i owy komentarz. Ale za docinki w takim tonie i z wymyślonych w taki sposób trollowych maili absolutnie nie będę. Mogłabym błąd poprawić od razu (może kiedyś to zrobię), ale… No nie! Nie godzę się na takie zachowanie w internecie robione tylko po to, żeby ktoś poczuł się lepiej i miał dziką satysfakcję z dowalenia komuś innemu.
Za to jeśli zdecyduje się Pani na upieczenie ciastek – smacznego i przy okazji życzę Wesołych Świąt i dużo zdrowia oraz więcej radości z własnego życia.

Reply
Magda 17 maja 2023 - 20:44

Wychodzą przepyszne, robiłam kilka razy i zawsze znikają w mgnieniu oka 😁

Reply
Anett 24 maja 2023 - 22:51

Oooo tak, są genialne! 🙂

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu