Strona główna Kategorie przepisówFinger Food Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego

Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego

dodane przez Anett
Kawałek chleba w koszyczku wielkanocnym to obowiązkowa pozycja bez względu na region Polski. Bo do koszyczka wkładane są różne składniki, ale chleb jest jednym z podstawowych i nieodłącznych elementów święconki. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie mini chlebka, który potem w łatwy sposób podzielimy pomiędzy domowników, a sam fakt, że jest to cały chlebek (miniaturka, ale nie rozkrojony), sprawi, że dłużej będzie świeży, nie zeschnie się.
Przygotowanie takie chlebka jest bardzo proste. Na zdjęciach poniżej zobaczysz uformowane mini bochenki chleba i nieco zabawne chlebki-zajączki 😉 zrobiłam taką mini próbę z zajączkami i choć są urocze, to zdecydowanie muszę jeszcze poćwiczyć ich formowanie – głównie cięcie uszu powinnam wykonać pod innym, mniejszym kątem i zrobić dłuższe, bo dopiero po upieczeniu widzę, że do ideału im daleko. Niemniej – Zuzi bardzo się spodobały! 😀
Pomysł z formowaniem zajączków podpatrzyłam w internecie. Gdzieś kiedyś mignął mi filmik z obcojęzycznej strony, a właściwie taki pokaz slajdów z przygotowania różnych kształtów i efektów po upieczeniu. Ten zapamiętałam, bo zajączki są rozkoszne 🙂 tylko ja postawiłam na oczy z goździków (można użyć też pieprzu), a na wzorcowym filmiku były po prostu dziurki zrobione wykałaczką.
Co wkładasz do koszyczka?
W moim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb, jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan, sól, kawałek kiełbasy, kawałek pieczonego schabu, kawałek babki wielkanocnej, baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje zieleniną (borówki, barwinek), zawiązuje kokardy i przykrywa serwetką. Nie przygotowujemy jeszcze własnego, bo i tak mieszkamy w jednym domu i śniadanie wielkanocne jemy wspólnie. Ale te tradycje planuję zachować i w przyszłości zapewne zawartość naszego koszyczka będzie taka sama 😉
A tak na koniec – ja się tu we wstępie skupiłam na Wielkanocy, ale sam przepis na chlebki jest dość prosty i uniwersalny i możesz z niego korzystać przez cały rok 🙂 na przykład piekąc takie mini bochenki (a’la bułeczki) na śniadanie, czy formując jeden duży bochenek. Domowe – najlepsze!

Składniki:
2,5 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. mleka
12 g świeżych drożdży (w temp. pokojowej)
2 łyżki masła 82%
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko (w temp. pokojowej)
goździki, sezam, pieprz, wykałaczki, nożyczki
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy z masłem tak, aby uzyskać letni płyn (jeśli masło dłużej się rozpuszcza trzeba potem lekko przestudzić, u mnie poszło szybko, bo wyjęłam je odpowiednio wcześniej z lodówki). Dodajemy cukier, wkruszamy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na mniejsze części (mini chlebki zrobiłam ciut większe od zajączków). Każdą część formujemy w lekko owalny kształt, by uzyskać możliwie gładką powierzchnię na wierzchu. Jeśli chcemy chlebki to ostrym nożem nacinamy delikatnie w 2 lub 3 miejscach (ja nacięłam trochę za głęboko), a jeśli zajączki to nożyczkami, pod kątem, nacinamy obok siebie, by powstały uszy. Oczy możemy zrobić z goździków, pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki).
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok).
Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do zrumienienia (około 15-20 minut w zależności od tempa nagrzewania piekarnika).

Podobają Ci się takie chlebki do koszyczka? Upieczesz? 😉

Inne propozycje dla Ciebie

4 komentarze

Monika-lekkonatalerzu.bloog.pl 8 kwietnia 2017 - 10:11

Śliczne chlebki, ja niestety w tym roku takich nie upieke,bo swięta w Poznaniu i tamten piekarnik nie chce ze mną współpracować:(
Do koszyczka wkładamy jajka oczywiście, chlebek,sól,chrzan, kiełbaska wiejska. A dziewuszki caly koszyczek mają czekoladowy 😉

Reply
kuchnia w czekoladzie 8 kwietnia 2017 - 11:16

o ziemniakach słyszę pierwszy raz 😉 u nas zamiast nich są pewnie buraczki ale z chrzanem 🙂
Ps. mi zajączki też jeszcze ładne nie wyszły 😀

Reply
admin 8 kwietnia 2017 - 11:35

Monia wow! Czekoladowy koszyczek – już widzę jak by się Zuzi spodobał 😀 wszystko by wyjadła :))) a że nie upieczesz to nie ważne – ważne, że Święta spędzisz miło i rodzinnie :)))

Asia, a ja pierwsze słyszę o buraczkach 😉 chociaż buraczki na Wielkanoc znam, a dokładniej u nas zazwyczaj zamiast żurku jest barszcz czerwony z jajkiem 😉 niektórych to dziwi, ale co region to inaczej 😉
Te ziemniaki są zaraz potem sadzone – poświęcone na lepszy zbiór, ale jak ktoś nie sadzi (przestał lub nie ma gdzie) to i nie wkłada.

Reply
Pokularna 9 kwietnia 2017 - 12:43

Przepyszny pomysł na święta ale i nie tylko 😉

Jestem taka głodna, a obiad za godzinę 🙁

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu