Doskonały w smaku sernik z owocami na spodzie brownie, który na zawsze skradł nasze serca 🙂 przepyszny spód brownie i masa serowa dopełniona owocami rozkosznie rozpływają się w ustach 🙂 cały sekret tkwi w jedzeniu obu warstw naraz, bo każda osobno jest pyszna, ale połączone to już obłędnie doskonałe! 🙂
Blog Daktyle w Czekoladzie (klik) to skarbnica przepysznych wypieków, w szczególności serników. Więc jak zobaczyłam przepis na TEN sernik (klik), to choć chciałam z tym poczekać (ograniczanie słodkiego i takie tam;)) nie powstrzymałam się i przygotowałam od razu 🙂 szczególnie, że składniki podane na szklanki i łyżki – tak jak lubię, bo nie mam w domu wagi kuchennej 🙂 i wszystko w domu miałam.
Zależało mi na dużej, podzielnej blaszce, ale nie za słodkiej, dlatego nie stosowałam się do podanych proporcji szczegółowo – ciasto brownie przygotowałam bez zwiększania ilości składników, ale już masę serową przygotowałam z 2 kg sera. Dlatego też warstwy nie są prawie równej wielkości jak u Dorotki. W przepisie podaję proporcje, jakie ja zastosowałam (oryginalny przepis w linku powyżej), a wykonanie podaję ze zmienioną wielkością blaszki – czyli wszystko tak, jak zrobiłam to ja.
U mnie tytuł to sernik z owocami na spodzie brownie, bo nie miałam tylu truskawek, by zrobić tylko z nimi (a na pole daleko :P), więc prawie połowa była z borówkami, a jeszcze paseczek z jeżynami – ze wszystkimi owocami doskonały, choć najlepszy z truskawkami, uwielbiam truskawki :). Bo przepis jest na tyle uniwersalny, że można śmiało kombinować z różnymi owocami (i to nie tylko świeżymi, z syropu też się nadadzą, również wiśnie, brzoskwinie…).
PRZEPIS NA SERNIK Z OWOCAMI NA SPODZIE BROWNIE
Składniki:
Sposób przygotowania:
Spód brownie: Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, kakao, sodę i sól, i wszystko wymieszaj łyżką. Wlej mleko, olej, wbij całe jajka i wszystko zmiksuj. Do masy wlej wrzącą wodę i ponownie całość krótko zmiksuj. Masę czekoladową (będzie bardzo rzadka) wylej do przygotowanej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 20 minut.
Truskawki (czy inne owoce – jak lubisz lub co tam akurat masz) umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i przekroić na połówki (mniejsze owoców, jak borówki, jeżyny czy maliny zostaw całe).
Ser wyłóż do miski, wbij jajka, dodaj cukier i proszek budyniowy i wszystko krótko zmiksuj. Gotową masę serową wylej na podpieczony spód, ułóż rzędami truskawki (przekrojem do spodu) i blaszkę ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC, ale chwilę po wstawieniu zmniejsz temperaturę na 190ºC – piecz około 30 minut. Zostaw do wystudzenia.
SPRAWDŹ TEŻ PRZEPIS NA:
Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami)
Sernik z wiśniami i… pieprzem! HIT!!!
Sernik kawowy z wiśniową nutą
I całą etykietę SERNIKI.
2 komentarze
Super pomysł na ciasto. Świetne połączenie i do tego owoce, bajka.
Radość dla oczu i podniebienia!!! Bomba po prostu! 🙂