2,2K
Nie mam ani talentu do tortów, ani dekoratorów do zdobienia, którymi bym nie rzucała ze złością po całej kuchni :))) a przy wykonaniu tego rzucałam i klęłam jak mi kolejny raz dekorator „wystrzelił” kremem niszcząc wszystko (po każdym poprawianiu w złości torcik jeszcze gorzej wyglądał:P).
Ale może kiedyś nauczę się dekorować torty co najmniej ładnie 😉 dla moich dziewczynek warto próbować 🙂
Ten torcik może nie wygląda, ale jest pyszny 🙂 i tego się trzymajmy :)))
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jaj
3/4 szkl. mąki
3 łyżki kakao (kopiate)
1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 ml śmietany 30-36%
500g serka mascarpone
3/4 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki kakao
Poncz:
2/3 szkl. ciepłej wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka wybijamy do osobnej miski i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec
dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a
cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie
dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na
najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką lub łopatką. Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki
zostawiamy i niczym nie smarujemy). Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 170
stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu – odkrawamy
delikatnie od brzegów i rozpinamy rant.
dodajemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż masa będzie lśniąca, a
cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Następnie
dodajemy kolejno po jednym żółtku i ostrożnie miksujemy na
najmniejszych obrotach. Na koniec ostrożnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do
pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką lub łopatką. Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia (boki
zostawiamy i niczym nie smarujemy). Wylewamy masę i pieczemy około 35-40 minut w 170
stopniach. Z tortownicy wyjmujemy po całkowitym ostudzeniu – odkrawamy
delikatnie od brzegów i rozpinamy rant.
Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i kakao – dokładnie mieszamy składniki.
Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy ponczem i wykładamy 1/3 masy, przykrywamy środkowym blatem i powtarzamy czynności (ponczowanie i masa). Górę i boki smarujemy pozostałym kremem.
Dekorujemy wg uznania.
5 komentarzy
Wszystkiego najlepszego dla córeczki 🙂 Torcik na pewno pyszny a córcia musiała być zadowolona 🙂
Pocieszę Cię, że ja też nie mam talentu do dekoracji tortów 🙂 Ważne, że torcik robiony od serca. Dekoracja, może prosta, ale też ładna 🙂 100 latek dla Zuzi 🙂
Dzięki dziewczyny 🙂 i za życzenia dla Córci i za słowa pocieszenia 😉 bo pyszny był, tylko ten wygląd mnie nie zadowala, dlatego postanowiłam sobie poćwiczyć :)))
Anetko torcik wspaniały! Najważniejsze że przygotowany z miłością,a dekorowanie zawsze nadrobisz 🙂
Dla Zuzienki sto lat!!
Dziękuję 🙂 mam nadzieję się nauczyć choć troszeczkę, ociupinkę 😉 żeby dzieciom torty na urodzinki robić 😉
Życzenia przekażę 🙂