3,2K
Ciastka owsiane z jabłkiem to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą w drogę jeszcze ciepłe 🙂
Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona 🙂
Różnego rodzaju domowe słodycze przygotowuję stosunkowo często. Ciastka owsiane z jabłkiem są opcją jedną z częstszych, bo raz, że pyszne, a dwa – że szybkie.
Sprawdź też inne moje przepisy na domowe słodkości z płatkami owsianymi:
Ciasteczka owsiane bez pieczenia (w 5 minut)
Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji
PRZEPIS NA CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki:
1,5 szkl. płatków owsianych górskich
3/4 szkl.mąki krupczatki
50 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
Sposób przygotowania:
Jabłko dokładnie myjemy, obieramy cienko ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy, wsypujemy płatki owsiane i je przesmażamy, aby zmiękły. Następnie wrzucamy starte wcześniej jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył (żeby płatki dodatkowo nawilgły). Jeszcze podgrzewając wszystko mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta. Po chwili dodajemy mąkę krupczatkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki – masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje masy, formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy (uważaj – po nabraniu z patelni masa jest gorąca). Pieczemy przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
3 komentarze
Pysznie wyglądają, bardzo lubię takie ciasteczkowe drugie śniadania:-)
Mmm, wyglądają niezwykle kusząco 🙂
Dziękuję 🙂 te ciasteczka są bardzo proste, szybkie i smaczne :))