2,5K
Na pomysł takiej zupy wpadłam widząc w sklepie dynię hokkaido. Nigdy jej nie próbowałam, a jest tak zachwalana, szczególnie za gotowanie szybkie i bez obierania 🙂 spróbowałam i nie żałuję – zagości częściej, mimo, że mam w piwnicy dynie z ogrodu – za co mi się oberwało, że kupuję jak jest 😉 ale wytłumaczyłam się z powodów i zostało mi przebaczone 🙂
Dynia hokkaido jest naprawdę świetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiej zupy – wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? 🙂
Składniki:
1 dynia hokkaido (o wadze 1/2 kg)
2-3 duże marchewki
2-3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża pietruszka
1/4 selera
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
szczypta papryki ostrej
szczypta kardamonu
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
prażone pestki dyni do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do garnka z wrzątkiem (ilość taka, aby wszystkie warzyw jakie dodamy były tylko przykryte) wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie. Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut. Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido – ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami.
Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek.
Na talerzach możemy udekorować prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem.
Pasują tu także grzanki czy groszek ptysiowy.
2 komentarze
Dziękuję za udział w akcji 🙂
Super zupka 🙂 Witaj w mojej akcji 🙂