Strona główna Kategorie przepisówDodatki do dań Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

dodane przez Anett
Niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu surówka, która jest doskonałym dodatkiem obiadowym. Może występować też samodzielnie, ale ja akurat bardzo lubię ją przygotowywać do drugiego dania 🙂
Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł.
Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? 🙂  surówka czy sałatka – ważne, że pyszna! 🙂
Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru.
W składnikach nie piszę o soli, bo ja już solą nie doprawiam. A to dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona.

Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża czerwona cebula
2-3 łyżki majonezu
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy z zalewy i wsypujemy do kapusty. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę, przyprawiamy pieprzem, mieszamy z majonezem i gotowe 🙂

Inne propozycje dla Ciebie

8 komentarzy

Pieruńskie maszkety 5 lutego 2017 - 18:57

Uwielbiam takie proste surówki, zwłaszcza gdy reszta dania jest bardziej pracochłonna to surówka musi być szybka

Reply
admin 5 lutego 2017 - 22:52

O tak! Ale lubię szybkie surówki nawet jak całe danie jest szybkie 🙂 chyba nawet wtedy jeszcze bardziej! 🙂

Reply
Aga Milutka 5 lutego 2017 - 19:57

Fajne połączenie, widzę łyżkę aluminiową…ha, też mam ..jeszcze 😀

Reply
admin 5 lutego 2017 - 22:50

Tak, wygrzebałam je u Mamy i zachowałam specjalnie 😉

Reply
gosia m 6 lutego 2017 - 14:24

Apetyczne wygląda 😉

Reply
Karolina 6 lutego 2017 - 16:05

Uwielbiam czerwoną fasolę w takiej postaci. Jedynie z innymi warzywami, w sałatkach jestem wstanie ją zjeść. Ma mnóstwo pełnowartościowego białka, żelaza, cynku i innych minerałów. Warto ją jeść!

Reply
Patrycja 7 lutego 2017 - 09:04

Wieki nie robiłam takiej surówki. Do swojej dodawałam jeszcze kukurydzę 🙂

Reply
admin 11 lutego 2017 - 10:27

Ja fasolę lubię nawet solo 😉 zawsze ciut podjadam jak otworzę puszkę 😉
Z kukurydzą też jadłam 🙂 czasem Mama dodaje, ja robię zazwyczaj tą prostą wersję.

Reply

Podoba Ci się wpis lub masz uwagi? Daj znać w komentarzu